TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

12:06

DA SUTRA UMREM

VESNA PISAROVIC

11:57

ZAKUNI SE LJUBAVI

SREBRNA KRILA

11:53

ULICA JORGOVANA

DARKO DOMIJAN

11:49

CE SE OD SPOMINOV DA ZIVET

CUKI IN KVATROPIRCI

11:42

KONOBARU

FRANO PEHAR & TARAPANA

11:38

ANDJELE MOJ

KLAPA KAMPANEL

07. 12. 2022 11:19 | bitax.si

MAGNEZIJ ZA NORMALNO DELOVANJE MIŠIC IN KOSTI

Magnezij mineral, ki ima številne življensko potrebne funkcije v telesu, zato ga dodajamo hrani, kadar smo bili preveč izpostavljeni psihofizičnim obremenitvam.

Magnezij za šport in zdravje Foto: bitax.si

MAGNEZIJ ZA NORMALNO DELOVANJE MIŠIC IN KOSTI

Magnezij je mineral, ki ima številne življensko potrebne funkcije v telesu, zato ga dodajamo hrani, kadar smo bili preveč izpostavljeni psihofizičnim obremenitvam. Magnezij potrebujemo za pravilno delovanje celic, saj sodeluje pri več kot 300 funkcijah v telesu. Zaradi napornega dela in stresa, se naše telo velikokrat izčrpa, mišice postanejo napete, sledijo mišični krči, utrujenost, smo brez energije, psihične aktivnosti se nam znižajo; postanemo sitni, razdraženi in smo brez prave volje za delo.

Kdaj potrebujemo več magnezija?

Magnezij potrebujemo, da vse funkcije v telesu normalno delujejo, predvsem pri povečanih psihofizičnih obremenitvah, v času športnih aktivnostih, nosečnosti, po operacijah, fizičnemu naporu in kadar zaužijemo neustrezno ali manj kakovostno hrano. Zaradi preobremenitve v službi, vsakodnevnih psihičnih in fizičnih naporov, konzervirane in enolične hrane, v času menstruacije in nosečnosti, je naše telo velikokrat izčrpano in nam magnezija primanjkuje.

Naše telo absorbira toliko magnezija, kolikor ga potrebuje za vzdrževanje homeostaze oz. normalne plazemske koncentracije. Ostali del magnezija se nahaja v kosteh in se od tam črpa, ko ga potrebujemo več za ostale funkcije. Ko sem nam nivo magnezija bistveno zmanjša, ga moramo nujno zaužiti s prehrano ali prehranskimi dodatki.

Magnezij ima številne funkcije v telesu:

-prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti

-prispeva k normalnemu delovanju mišic -prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema -prispeva k ravnotežju elektrolitov -prispeva k sproščanju energije pri presnovi -ima vlogo pri sintezi beljakovin -prispeva k normalnemu delovanju psihe -prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob -ima pomembno vlogo pri delitvi celic

Dnevni odmerek magnezija

Priporočen dnevni odmerek za odraslega človeka je 375 mg. Za nosečnice in doječe matere se ta odmerek nekoliko poviša zaradi potreb organizma v času, ko se plod razvija (vendar šele po posvetu osebnega zdravnika). Povišane dnevne odmerke potrebujejo tudi profesionalni športniki in fizično zelo aktivne osebe, saj ga telo takrat za normalno delovanje potrebuje in porabi več. Vendar previdnost jemanja magnezija ni odveč. Pri visokih odmerkihima lahko stranske učinke, kot so driska, slabost, izguba teka, šibkost mišic, znižan krvni tlak, neredni srčni utrip.

V katerih hrani je največ magnezija?

Magnezij je prisoten v različnih živilih, to so lahko rastlinska in živalska živila.Sem sodijo živila kot so: žita, oreščki, špinača, semena, stročnice, banane in krompir. Najdemo ga tudi v mesu in mlečnih izdelkih, ribah in soji. Dnevno potrebo po magneziju že zadostuje, če pojemo eno skodelico ovsenih kosmičev, dve rezini polnozrnatega kruha ali skodelico kuhane špinače.

Kateri magnezij je najboljši?

Seveda obstajajo različne oblike magnezija in vsak ima svoje značilnosti in delovanja na telo. Obstajajo: magnezijev citrat, magnezijev klorid, magnezijev sulfat, itd. Najbolj nam je pri srcu magnezijev klorid, saj ga največ uporabljamo in ima odlične povratne učinkovitosti.

Magnezijev klorid je naravni derivat morske soli, pridobljen iz globin morja. Je v obliki tankih lističev, ki se takoj razstopijo v vodi in vsebuje več kot 95% magnezijevega klorida. Magnezijev klkorid je odličen za regeneracijo mišic in sklepov, za sintezo beljakovin, za povečanje energije in pravilno delovanje živcev. Magnezij je tisti mineral, ki je nujno potreben pri različnih življenskih funcijah in brez njega se nam bi porušil svet. Magnezijev klorid se hitro razstopi v vodi in ga lahko brezskrbno uživate skozi celi dan. Najbolje je, da ga pripravite v 1-litrsko steklenico in postavite v hladilnik. Rahel grenak okus se bo izgubil v ohlajeni steklenici.

Regeneracija mišic po fizičnem naporu

Najboljša rešitev za regeneracijo mišic po fizičnem naporu je Magnezijevo Olje z dodatkom glukozamina in MSM-a, ki ga nanesete direktno na kožo. Magnezij sprosti napete mišice, preprečuje nastanek mišičnih krčev in preprečuje razvoj bolezni. Magnezijevo olje je primerno tudi za nosečnice in otroke starejše od treh let, predvsem pa za vrhunske športnike.

100 ml steklenička vsebuje magnezijevo olje, ki ustreza do 620 razprškov. Dnevno nanesite 5-10 razprškov na kožo in vmasirjte. V primeru srbečice ali pekočega občutka izdelek po 20 minutah sperite.

Prednosti Magnezijevega Olja:

-Vsebuje naravne sestavine.

-Za regeneracijo mišic in sklepov po treningu.

-Za večjo učinkovitost vsebuje še glukozamin in MSM.

-Je priročen za v torbico in potovanje.

-Začne delovati takoj po uporabi.

-Primerno za športnike, starejše, otroke, nosečnice.