TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

1:34

ULICA JORGOVANA

DARKO DOMIJAN

1:28

LEJLA

SEAD MEMIC VAJTA

1:25

CISTA JEBA

MI2

1:22

LJUBAV JE ZA LJUDE SVE

SREBRNA KRILA

1:18

NINA ZOVU ME

NINA DONELLI

1:15

ODLAZIM

PLAVI ORKESTAR

1:12

VECJA OD NEBA

JAN PLESTENJAK

1:08

NEMAM VISE NI SNAGE NI VOLJE

DRAZEN ZECIC I LIDIJA BACIC LILLE

1:05

AJME STA TE VOLIN

KLAPA RISPET

1:01

BOLIS ME LJUBAVI

MLADEN GRDOVIC

12. 07. 2022 10:34 | K.A.

Kako oddati stanovanje v najem in pri tem zaslužiti?

Kako oddati stanovanje v najem? Turistom za nekaj dni ali dolgoročno? Kaj je bolj rentabilno? Uporabite najboljše iz obeh svetov s pomočjo Erasmus Home.

Kako oddati stanovanje v najem in pri tem zaslužiti? Foto: Kako oddati stanovanje v najem in pri tem zaslužiti?

Slovenci obožujemo svoje nepremičnine in vemo, da lastnina nekaj stane. Potrebno jo je odgovorno vzdrževati in plačevati stroške, v večstanovanjskih zgradbah prispevamo še svoj del skupnih stroškov in investiramo v rezervni sklad. Konec leta si svoj kos pogače odreže še država z davkom. Zato odgovoren lastnik skrbi, da je nepremičnina rentabilna in z njo namesto stroškov ustvarja profit. Razmislite torej, kako oddati stanovanje v najem in komu, da se vam bo investicija kar najbolj izplačala.

Oddaja stanovanj v najem je v Sloveniji lepo donosna tržna niša. V večjih mestih in ob glavnih turističnih atrakcijah je povpraševanje na vrhuncu sezone večje od ponudbe. Če imate nepremičnino na dobri lokaciji, bo hitro oddana tudi za daljše obdobje. Kratkoročno in dolgoročno oddajanje imata vsak svoje prednosti in slabosti, pri čemer običajno velja kratkoročno oddajanje za donosnejše, saj imamo milijone potencialnih strank iz vsega sveta, ki nekajdnevno namestitev iščejo preko spletnih platform Airbnb, Booking in množice drugih.

Kratkoročno oddajanje stanovanja turistom je zahtevno

Dobro razmislite, če želite oddajati stanovanje turistom za nekaj dni. Z njimi boste imeli veliko dela, še zlasti, če oddajanje ni vaša osnovna dejavnost in morate hoditi v službo ter doma skrbeti za družino in si občasno ukrasti še nekaj prostega časa. Verjetno nimate ne časa ne volje za učenje, kako oddati stanovanje v najem na najbolj racionalen način. Čaka vas tudi ubadanje z birokracijo. Poleg registracije pri finančnih organih mora lastnik v večstanovanjski stavbi pridobiti soglasje večine etažnih lastnikov, svojo dejavnost pa prijaviti upravniku. Predlog novega stanovanjskega zakona naj bi še zaostril pravila, kako oddati stanovanje v najem turistu. Oddajanje v večstanovanjskih stavbah naj bi bilo po novem opredeljeno kot gostinska dejavnost, za katero bo potrebno spremeniti namembnost. Tudi soglasje vseh etažnih lastnikov bo marsikje misija nemogoče. 

Če oddajamo turistom preko spletne platforme, se moramo z oglaševanjem aktivno ukvarjati, prilagajati opise, cene, spremljati rezervacije in razpoložljive termine ter aktivno odgovarjati na sporočila. Vse to bo terjalo precej našega časa, vendar pa brez tega statistika ogledov naše nepremičnine brez milosti drsi nekam na konec ponudbe. 

Največ 12 ur po prihodu turista je potrebno bivanje prijaviti uradnim organom in mesečno voditi statistiko prenočevanj. Z gosti dogovarjamo prihode, prijave, poskrbimo za odhod in na koncu za njimi še počistmo, da se pripravimo za prihod drugih. Ko na koncu izčrpani preštejemo izkupiček, morda ugotovimo, da so končni stroški, kljub odlični zasedenosti, precej višji od pričakovanj. Še zlasti, če oddajamo samo eno nepremičnino in to ni naša osnovna dejavnost. In seveda niti ne obračunamo vsega porabljenega časa. Od letnih prihodkov moramo odšteti še provizijo posredniški platformi, plačati DDV, obratovalne stroške, čiščenje, obnoviti poškodovano opremo in inventar. In počakati, kaj o vaši storitvi pravijo turisti, saj je slaba ocena lahko uničujoča za vaš posel.

Morda bi zaslužili več, če bi oddajali v na prvi pogled finančno manj perspektiven in dolgoročnejši najem. Do te odločitve se je na trd način dokopalo veliko lastnikov stanovanj, zato so jih končno oddali v najem za daljše obdobje. Dobro razmislite, kako oddati stanovanje v najem na čim bolj učinkovit način, skladen z vašimi željami in življenjskim slogom.

Kako oddati stanovanje v najem za daljše obdobje

oddaja-stanovanja
Kako oddati stanovanje v najem in pri tem zaslužiti?
Kako oddati stanovanje v najem in pri tem zaslužiti?

Dolgoročno oddajanje stanovanja bo za vas zagotovo manj stresno. V večstanovanjski zgradbi za to ne potrebujete soglasja večine etažnih lastnikov. Sklenete najemno pogodbo, upravniku sporočite število stanovalcev za obračun skupnih stroškov, za obratovalne stroške pa tako ali tako skrbi najemnik. Lastnik je dolžan poravnati stroške investicij in vzdrževanja, od letne najemnine pa država na koncu seveda spet obračuna svoj davek. Dolgoročni najem je tudi eden od pametnih načinov, kako oddati stanovanje v najem, kadar to še ni opremljeno, marsikateri najemnik namreč s seboj seli svoje najljubše kose pohištva in zato išče še neopremljene prostore. 

Seveda vas bo kljub vsemu čez čas spreletelo spoznanje, da nepremičnino oddajate za nekajkrat manjšo vsoto, kot bi jo lahko zaslužili s kratkoročnim oddajanjem turistom. Morda ste pomislili, da se vrtimo v začaranem krogu, v resnici pa je prišel le tisti trenutek, ko bo potreben kompromis.

Najboljše iz obeh svetov

Ste vedeli, da obstaja tudi tretja možnost, kako oddati stanovanje v najem na dolgi rok in hkrati še vedno vabiti turiste med glavno sezono? V izvensezonskih terminih so turistične namestitve slabo zasedene. In ravno v tem času je veliko povpraševanje po namestitvah za domače in tuje študente. Verjetno nimate pojma, kako oddati stanovanje študentu, vendar vam to znanje ni potrebno, če za to pooblastite tiste, ki se s tem že dolgo ukvarjajo in ta posel poznajo bolje od vas. 

Erasmus Home se profesionalno ukvarja z oddajo nepremičnin študentom iz celega sveta v okviru programa Erasmus. Nepremičnino oglašujejo na spletni platformi, prijava je hitra in enostavna. V obrazcu označite natančno lokacijo nepremičnine, naložite nekaj slik in navedete čim več informacij. Nekaj oglasov kasneje boste prejeli informacije o povpraševanju bodočih gostov. Podpis pogodb, vključno z vašimi zahtevami in pogoji, plačilo finančnih obveznosti in vaša destinacija bo lahko sprejela novega gosta. Prednost takšnega poslovanja je, da posredniki vaše nepremičnine oglašujejo v mednarodni mreži univerz po vsem svetu, zato so tako oglaševane nastanitve praviloma polno zasedene, še zlasti tiste v mestnih središčih in v bližini univerz.

Študenti so idealni najemniki

Zakaj in kako oddati stanovanje v najem študentu? Študenti so idealni najemniki, saj običajno iščejo nastanitev za en semester, potem pa bo vaše stanovanje spet na voljo turistom ravno pred vrhuncem turistične sezone. Svoje nepremičnine boste oddajali po višjih cenah in pri tem dosegali večje letne donose. Stroške storitev boste poravnali šele, ko bodo najemniki poravnali svoje obveznosti. Če ste srečni lastnik nekoliko več kvadratov z več sobami, se lahko dogovorite celo o delitvi na postelje ali sobe, ki se na spletni strani oglašujejo ločeno. Namesto vas poskrbijo za organizacijo prihodov in odhodov, redno komunikacijo in so vedno na voljo za morebitna vprašanja. Vaš letni prihodek se bo povečal, tovrstna oddaja nepremičnin namreč prinaša višji in stabilnejši prihodek. Kapaciteta vaše nepremičnine bo zapolnjena ne glede na letni čas, za vse ostalo pa bodo poskrbeli tisti, ki to obvladajo do potankosti.