TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO

7:32

MIRNO TI MORE

KLAPA SUFIT

7:25

JOS BI TIJA

TOMISLAV BRALIC IN KLAPA INTRADE

7:22

PIJANA NOC

BURYANA

7:14

CRTA

SLAVKO IVANCIC

7:14

TA DIVNA SPLITSKA NOC (MIX)

DALMATINSKA KLAPA

7:13

NOCI U DALMACIJI

KLAPA BONACA

7:10

PIJEMO DANIMA

DJOMLA KS FT. MAMBO KINGS

7:06

LJETNI DAN

COLONIA

7:00

LJETNI DAN

COLONIA

6:56

NOCAS TE SANJAM MAJKO

4 TENORA

03. 06. 2022 13:58 | M.H.

4. junij 2022, DAN SLOVENSKEGA KRVODAJALSTVA

Dan slovenskega krvodajalstva Foto: RKS

»Vaša kri mi je rešila življenje, darujte kri tudi vi!«

Ob dnevu slovenskega krvodajalstva, ki ga obeležujemo 4. junija, so pri Rdečem križu Slovenije na novinarskem dogodku predstavili navdihujočo zgodbo, ki izpostavlja velik pomen krvodajalstva za nemoteno preskrbo s krvjo in tesno prepleteno delovanje zdravstva. V imenu bolnikov in zdravstva se vsi udeleženi zahvaljujejo vsem krvodajalkam in krvodajalcem, ki v Sloveniji redno darujejo kri, saj rešujejo številna življenja in omogočajo zdravljenje bolnikov. Obeležitev dneva krvodajalcev poteka v okviru krvodajalske iniciative »Daruj energijo za življenje«v kateri že 12. leto združujejo energijo Rdeči križ Slovenije in Zavod RS za transfuzijsko medicino ter Petrol kot generalni pokrovitelj.

Za pokritje dnevnih potreb bolnikov in zdravstva po krvi vsak delovni dan potrebujemo povprečno 350 krvodajalcev. Zato je redno ozaveščanje javnosti o pomenu krvodajalcev in krvodajalstva izjemno pomembno. Žal se tega pogosto zavemo šele takrat, ko mi sami ali naš bližnji potrebuje kri. To je v svoji skoraj neverjetni zgodbi s srečnim koncem izkusil 22-letni Siniša Milunović iz Kočevja, ki je februarja letos preživel padec z osmih metrov pri delu na višini. Za zdravljenje bolnikov in pri operativnih posegih je navadno potrebnih pet do deset enot krvi, za njegovo reševanje in zdravljenje pa so potrebovali skoraj 200 enot krvi oziroma skoraj 100 litrov krvi, za kar je moralo darovati kri 200 krvodajalcev. Zaradi njih njegovo življenje teče dalje, zato se jim ob prazniku krvodajalcev skupaj z družino iskreno zahvaljuje: »Hvala vsem, ki ste sodelovali pri mojem reševanju, hvala vsem krvodajalcem, da sem danes živ in zdrav. Darujte kri še vi, meni je rešila življenje«. Zahvaljujoč strokovnosti in odzivnosti vseh zdravstvenih delavcev, ki so sodelovali, danes kljub težki poškodbi živi normalno življenje. Njegovo zgodbo, ob kateri se vam bo naježila koža, si lahko ogledate v kratkem filmu, ki je dostopen s klikom na povezavo.

dan-slovenskega-krvodajalstva, redeči-križ-slovenije
Novinarska konferenca
RKS

KRVODAJALSTVO V SLOVENIJI

Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema. V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar omogoča zagotavljanje potreb po krvi našega zdravstva.

Pomen krvodajalstva je izjemen, saj kri bolniki potrebujejo prav vsak dan, zato potrebujemo kar 350 krvodajalcev na dan.

Kako lahko darujete?

Rdeči križ Slovenije skupaj s transfuzijsko službo organizira čez leto več kot 1180 krvodajalskih akcij. Na terenskih krvodajalskih akcijah zberejo skoraj polovico vse zbrane in potrebne krvi. Akcije se lahko udeležite le ob predhodni najavi. Naročite se lahko vsak delovnik.

Kri lahko darujete tudi v transfuzijskih centrih po vsej Sloveniji. Obvezno je predhodno naročilo.

Potencialne krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujejo, vabijo tudi k vpisu v bazo.

Kdo lahko daruje?

Krvodajalec je lahko vsaka polnoletna, zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki ustreza merilom za izbor krvodajalca. Merila, ki jim mora krvodajalec ustrezati, so podrobneje opisani na spletni strani www.ztm.si in www.daruj-kri.si, v zavihku »Lahko darujem?«

Ažurni podatki o zalogah krvi in potrebah po krvnih skupinah so dnevno objavljeni na uradni spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino in http://www.daruj-kri.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo oz. nezadovoljivo stanje zalog krvi posamezne krvne skupine.