TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

10:27

DRUGEMU JE DALA SRCE

MITJA SINKOVEC

10:24

SRICA MOJA, ZIVOT MOJ

BRANIMIR BUBICA IN KLAPA SEBENICO

10:19

CESARICA

OLIVER DRAGOJEVIC

10:17

LJUBI LJUBI LJUBI ME

TILEN LOTRIC

10:12

LJUBAV JE ZNALA

KLAPA SUFIT

10:09

MARIJA

GRUPA VIGOR

11. 06. 2021 13:20 | Promocijsko gradivo

Trajnostni projekt čebelarjenja v Gani

Podjetje Medex, prvi ambasador slovenskega čebelarstva, je predstavilo trajnostni projekt »Razvoj čebelarjenja v Gani«.

Foto: Žiga Intihar

K projektu so bili povabljeni ob podpisu sporazuma o gospodarskem sodelovanju med Gano in Slovenijo v okviru konference Dnevi Afrike v maju 2019. Glavni nosilec projekta je EXIM Bank, največja razvojna in izvozna banka v Gani. S tem dvoletnim projektom, ki ga namerava banka v prihodnosti razširiti v celotno Zahodno Afriko, želijo pridobiti nova delovna mesta, zmanjšati revščino in okrepiti razvoj podeželja. Medex s tem projektom izpolnjuje svoje trajnostno poslanstvo, ki pomeni tudi boljši in prijaznejši svet za vse. 

ekipa-cebelarjev_v-ganski_ceb_opremi.jpg
Ekipa čebelarjev v Ganski čebelarski opremi
Žiga Intihar

Gana je surovinsko izjemno bogata dežela, kjer se nahajajo velike zaloge zlata, premoga in diamantov. Je največja svetovna izvoznica kakava, saj ga letno izvozi skoraj milijon ton. Na žalost pa surovine izvozijo po nizkih cenah in uvozijo več kot 99 % izdelkov. Zaradi izjemnih klimatskih razmer ima dežela tudi bogato vegetacijo, ki podpira razvoj čebelarstva in proizvodnje medu, kljub temu pa ga vsak mesec uvozijo več kot 600 ton. Prav zato je želja EXIM Bank spodbuditi razvoj in proizvodnjo izdelkov, kjer bodo surovinam dodali vrednost in razvili industrijo. Ker je Slovenija v svetu znana kot »duša in srce čebelarstva«, so za izvedbo projekta »Razvoj čebelarjenja v Gani« angažirali slovensko znanje. Veterinarsko fakulteto, ki bo proučevala zdravstveno stanje čebel, slovenske čebelarje, ki bodo razvijali novo tehnologijo in pravi način dela za napadalno afriško čebelo Apis mellifera adansonii, ter podjetje Medex, ki bo skrbelo, da bodo vse aktivnosti tekle usklajeno, in jim bo predalo tudi tehnično znanje na področju vzpostavitve polnilnic medu.

Cilji projekta so, da Gana postane samooskrbna na področju medu, hkrati pa bo razvoj čebelarstva doprinesel k večjemu pridelku sadja in zelenjave, razvoju delovnih mest, zmanjševanju revščine in razvoju podeželja. Medex je s predstavitvijo projekta zaokrožil tudi svoje aktivnosti in investicijo v višini več kot 8 milijonov evrov. S to investicijo so popolnoma posodobili laboratorije, zgradili novo skladišče in preuredili park Medex, ki ga krasi zelena stena, naslednje leto pa bo v njem dobil mesto tudi čebelnjak. Vsa investicija je trajnostno naravnana, saj ima dve lastni črpalni vrtini in se za hlajenje in ogrevanje uporablja podtalnico. V parku Medex so zasadili medovita drevesa, postavili električne polnilnice za avtomobile in kljub mestnemu okolju ustvarili prijazno okolje za boljše počutje zaposlenih.

Medex - jun 2021 - Photo Ziga Intihar-580.jpg
Podjetje Medex je prvi ambasador slovenskega čebelarstva.
Žiga Intihar

Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, je povedala: »Podjetje Medex, je v svojih že skoraj sedmih desetletjih obstoja, vedno delovalo ne le kot polnilec medu in proizvajalec izdelkov iz čebeljega panja, temveč tudi kot generator razvoja in širjenja znanja na področju čebelarstva. Tako danes s ponosom predstavljamo partnerstvo v projektu » Razvoj čebelarstva v Gani« pod okriljem EXIM banke , največje izvozno razvojne banke v Gani. Cilj projekta bo vzpostavitev treh učnih centrov in s tem temeljev, za začetek strokovnega čebelarjenja v tej afriški državi, z željo po širitvi na celotno Zahodno Afriko. Medex je v letošnjem letu postal ponosni Ambasador Slovenije z motom: Green. Creative. Smart. S takimi trajnostnimi projekti najlepše udejanjamo svoje poslanstvo v želji po »Lepši svet z vse«.«

Kofi Bossman, direktor projekta: »To partnerstvo je zaveza Slovenije k uresničevanju ciljev Združenih narodov glede trajnostnega razvoja sveta. Izjemno smo zadovoljni s sodelovanjem v do sedaj opravljeni izvedljivostni študiji in se veselimo znanja, ki ga bodo naši čebelarji pridobili ob enomesečnem obisku Slovenije in nadaljevanju pilotnega dela projekta.«