TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

6:13

ME BOS SE LJUBILA

MARKO VOZELJ IN MOJSTRI

6:10

ONO NESTO NASE

ZELJKO BEBEK

6:04

SPLITSKA SERENADA

GORAN KARAN

5:55

PRUZIMO NAM SANSU

KLAPA RISPET IN ZORICA KONDZA

5:52

JAO MENI

IVANA KOVAC

5:46

MARKE NEMAM

DANIJELA MARTINOVIC

12. 05. 2023 12:49 | A.D

JAGODNI KVIZ

Ste strokovnjak za jagode? Bi se znašli v čevljih Jagodnega Majsteršefa? Morda prav vas čaka sladka nagrada!

Jagodni kviz Foto: RA

Vsi se strinjamo, da jagod ni nikoli preveč. Sploh v pomladnih in poletnih mesecih nam sočne rdeče jagode v vseh oblikah in kombinacijah plemenitijo osvežilne pijače in okusne sladice. Kljub naši močni naklonjenosti do tega izvrstnega sadeža, pa o jagodah večina od nas ve bore malo, zato bomo v novi, sladki nagradni igri preverjali, kakšno je vaše znanje o jagodah! Vsak delovnik, od ponedeljka, 15.5., do petka, 26.5., bomo nekoga od vas izžrebali, ga poklicali v eter ter mu zastavili jagodno vprašanje!

Za sodelovanje v nagradni igri, nam od sobote, 13.4., do petka 26.5., pošljite SMS z vsebino "Aktual Jagode" na telefonsko številko 041 309 300. 

Vzporedno bo nagradna igra potekala tudi na Aktualovem Instagram in Facebook profilu, kjer bomo vsak delovnik, od ponedeljka, 15.5., do petka, 26.5., objavili zabavne in poučne videoposnetke, v katerih bo naš Bunderla, v vlogi Majsteršefa pripravljal slastne jagodne sladice, katerim bo manjkala le ena stvar – ime! Vaša naloga bo, da v komentarju zapišete, kako bi poimenovali nastalo sladico!

Izmed vseh udeležencev, ki bodo sodelovali v Jagodnem kvizu ali poimenovanju sladic v Jagodnem Majsteršefu bomo vsak delovnik, od ponedeljka, 15.5., do petka, 26.5., izžrebali dva sodelujoča poslušalca, ki bosta prejela slastni, 3-kilogramski zabojček slovenskih jagod!

IMGP4217-Rf.jpg
Pri nakupu jagod bodite pozorni na oznako "izbrana kakovost – Slovenija"
RA

Najslajše jagode so prav slovenske

Jagode so med Slovenci pravi spomladanski in poletni hit, saj jih je v sezoni mogoče najti prav na vsakem koraku. Sadne kupe, sladoled, marmelade in sokovi so le peščica od številnih načinov uporabe teh slastnih sadežev. Kljub temu, se ob široki ponudbi uvoženih jagod marsikdo ne zaveda, da je gojenje jagod v Sloveniji zelo razvita panoga, ki letno pridela precej tega okusnega sadeža. Naše podnebje je zaradi hladnih noči namreč popolno za pridelavo visokokakovostnih jagod, sezona pridelave pa zaradi razgibanosti pokrajine traja skoraj celo leto. Poleg tega, je uporaba fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji občutno bolj omejena kot v tujini, zato je mišljenje, da so uvožene jagode na istem kakovostnem nivoju kot tiste, ki so bile pridelane v Sloveniji, zmotno. Dovršene tehnologije omogočajo, da so slovenske jagode pridelane na naravi in človeškemu zdravju prijazen način.

Ste vedeli? Jagode so edino sadje, ki semen ne ščitijo v notranjosti ampak so le ta posejana po vrhu ploda.

Kako prepoznamo najboljše jagode?

Marsikdo jagode najraje kupi neposredno pri pridelovalcu, saj se s tem prepriča o njihovi kakovosti in svežini. Vaše najbližje ponudnike slovenskih jagod si lahko ogledate TUKAJ

Na naših prodajnih policah imajo jagode višje kakovosti oznako "izbrana kakovost – Slovenija", ki zagotavlja, da so jagode pridelane in predelane v Sloveniji, postopki pridelave in predelave dodatno kontrolirani in je pridelovalec certificiran ter da lastnosti jagod presegajo predpisane osnovne kakovostne standarde. Pri nakupu jagod, je najboljši indikator svežine popolna zrelost plodov, ki se odraža v izraziti rdeči barvi, brez belih ali zelenih delov. Sveže jagode imajo tudi prijetno aromo, brez močnih ali neprijetnih vonjav, ki nakazujejo na začetno fazo gnitja oziroma plesni.

Ste vedeli? Če najdete »dvojno« jagodo, eno polovico podelite s tistim, ki vam je všeč. Po nekaterih vražah bi se naj osebi, ki si podelita tako redko dvojno jagodo, zaljubili.

Kdaj lahko uživamo v naših super jagodah?

Najzgodnejše jagode lahko najdemo že ob koncu aprila, ki so najverjetneje pridelane v Posavju ali na Primorskem. Skozi sezono se nadmorska višina pridelave jagod viša, zato v višinskih predelih, kot je Rogla, z obiranjem jagod šele začnejo, ko so drugje že končali.

Najboljše jagode so obrane ob zmernih temperaturah, podnebje med rastjo in zorenjem pa igra ključno vlogo pri njihovi kakovosti. Jagode so namreč zelo občutljive na temperaturne šoke in dolga sušna oziroma deževna obdobja. Vlogo seveda igra tudi čas – po obiranju ječim hitreje potrebno zagotoviti pravilno skladiščenje in distribucijo. Velikost in kratke razdalje v Sloveniji so ključnega pomena pri ohranjanju svežine, saj se lahko z jagodami, ki so bile obrane zjutraj, zvečer že veselo sladkate.

Ste vedeli? Če v svojo prehrano vključite jagode, boste med telovadbo porabili v povprečju 100 kalorij več.

IMGP4247-Rf.jpg
Jagode so odličen vir vitaminov
RA

Zdrav in okusen posladek

Jagode so odličen vitaminov A, B1, B2, in C. Celodnevno potrebo po slednjem lahko zadovoljite že s celo petimi jagodami! Jagode prav tako vsebujejo številne minerale, kot so železo, natrij, kalcij, kalij, fosfor ter različne sadne kisline. So tudi odlična izbira za izgubo kilogramov, saj so zaradi svoje nizke energijske vrednosti (le 46kcal/100g) precej boljša sladica od ostalih, bolj nezdravih sladkarij. Jagode lahko pripravite na številne načine, pri kuhanju sokov in marmelade pa je potrebno paziti le na to, da se jih čim manj toplotno obdela, saj boste tako ohranili večino zdravju koristnih snovi.

Ste vedeli? Jagode so lahko tudi bele barve in imajo rdeča semen, okus pa imajo po ananasu!

SPLOŠNI POGOJI