TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

14:53

TISINA

MASSIMO

14:50

RISKIRAJ

IVAN ZAK

14:41

JAGODE IN COKOLADA

ROK N BAND

14:37

STARIMO LJUBAVI

MIRO TODOSOVSKI

14:34

LUDO MORE

KLAPA MASLINA

14:27

SKRINJA LJUBAVI

OLIVER DRAGOJEVIC & TOMISLAV BRALIC

11. 06. 2021 13:48 | K. Š.

Napolnite shrambo z izbranimi dobrotami na Aktualu

Poznate znak 'Izbrana kakovost Slovenija'? Potem se prijavite na naš nagradni kviz in osvojite zdravo nagrado v vrednosti 100 evrov!

Prepoznate znak Izbrana kakovost Slovenija? Foto: Arhiv

Poznate znak 'Izbrana kakovost Slovenija'?

Gre za trajnostno naravnano shemo, ki poleg slovenskega izvora in višje kakovosti hrane, vključno z dodatnimi kontrolami, vsebuje tudi pomene, ki izkazujejo družbeno in okoljsko odgovornost. Zaščitnega znaka za shemo 'izbrana kakovost – Slovenija' ni mogoče spregledati ali zamenjati s kakim drugim simbolom. Rjavo-zeleni »smeško« je že znan in dobro sprejet pri slovenskih potrošnikih. Pripis Slovenija pa zagotavlja, da je izdelek v celoti slovenski, pridelan in predelan v Sloveniji. Pri mesu, denimo, znak zagotavlja, da to prihaja od živali, ki so bile v Sloveniji rojene in vzrejene. Mlečni izdelki iz kmečkih sirarn pa nosijo znak 'izbrana kakovost – Slovenija' s pripisom »Kmečki«.

Sodelujte v kvizu in osvojite nagrado v vrednosti 100 evrov!

Nagrajujemo z darilnimi boni v vrednosti 100 evrov na izbranih kmetijah po Sloveniji. Kaj morate narediti? Prijavite se na našo nagradno igro. 

Pošljite sms na številko 4567 s ključnimi besedami AKTUAL IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJE. 

Vsak dan od torka, 15. 6. do petka, 18. 6. 2021, bomo poklicali nekoga, ki se bo prijavil na nagradni kviz. Izžrebancu bomo zastavili eno vprašanje, ki bo vezano na certifikat Izbrana kakovost Slovenije in mu ponudili tri možne odgovore. Če bo odgovoril pravilno, bo nagrada njegova. 

PREDNOSTI ŽIVIL Z ZNAKOM 'IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA' ZA POTROŠNIKA

Ko potrošnik seže po proizvodu z oznako 'izbrana kakovost – Slovenija', je lahko popolnoma prepričan, da:

  • ima proizvod posebne lastnosti, ki se nanašajo predvsem na pridelavo, predelavo, vzrejo ali kakovost osnovnih surovin;
  • je proizvod pridelan in predelan oziroma žival rojena in vzrejena v Sloveniji (vsi postopki od pridelave do predelave se odvijajo v Sloveniji);
  • je proizvod dodatno kontroliran.

Tri bistvene koristi za potrošnika, ki se odloči za nakup živila z znakom 'izbrana kakovost – Slovenija'

Izdelki:

- so slovenski (od surovine do končnega izdelka),

ustrezajo dodatnim kakovostnim parametrom,

so podvrženi dodatnim kontrolam.

Znak 'izbrana kakovost – Slovenija' je trenutno mogoče najti na govejem in svinjskem mesu, na perutnini, na mleku in sadju ter na mlečnih ter sadnih izdelkih.

Poleg neposrednih so tu še posredne prednosti za potrošnika, ki kupuje živila iz sheme 'izbrana kakovost – Slovenija'. Z vsakim nakupom prispeva svoj delček k ohranjanju slovenskega podeželja, delovnih mest na kmetijah in razvoju slovenske pridelovalne ter predelovalne industrije. Ozaveščen potrošnik ne zanemari niti okoljskega vidika. Slovenska živila imajo najkrajšo pot od pridelovalcev oz. predelovalcev do domačih miz; torej z njihovim nakupom potrošnik prispeva tudi k manjšemu onesnaževanju okolja.

KAKO DELUJE SHEMA 'IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA'?

Živila slovenskega porekla v trgovine dostavljajo slovenski pridelovalci in predelovalci hrane, ki so vključeni v shemo 'izbrana kakovost'. Slovenski živilski obrati osnovno surovino kupujejo izključno od domačih certificiranih sadjarjev in rejcev, torej od kmetov, ki so vključeni v shemo 'izbrana kakovost', za kar izpolnjujejo stroge pogoje.

Shema 'izbrana kakovost' vzpostavlja sistem, ki povezuje celotno verigo od slovenskega kmeta in predelovalca do trgovine ter na ta način zagotavlja večjo stabilnost v verigi preskrbe s hrano v Sloveniji.

V shemi 'izbrana kakovost' so certificirani prav vsi deležniki v verigi, od kmeta, rejca, sadjarja do predelovalne industrije in trgovine.

Trdni odnosi in sodelovanje v celotni verigi so torej izjemno pomembni in niso naključni. Rezultat tega je stabilen trg, večja nacionalna samooskrba s hrano in boljši odnosi v verigi preskrbe s hrano. Kmetje z vključevanjem v shemo 'izbrana kakovost' zagotavljajo domači predelovalni industriji osnovno surovino za proizvodnjo kakovostne lokalne hrane, ki jo potrošniki vedno pogosteje zahtevajo na prodajnih mestih. Ta sinergija pa daje zagon kmetijski in živilsko-predelovalni proizvodnji in vzpostavlja stabilno tržno verigo, ki posledično vpliva na ohranjanje in rast delovnih mest tako v eni kot drugi panogi.

ZAGOTOVILO ZA POREKLO, KAKOVOST IN NADZOR

Znak 'izbrana kakovost – Slovenija' zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo oziroma rojstvo in vzrejo živali v Sloveniji. Izdelki izpolnjujejo dodatne kakovostne parametre zaradi omejenega časa transporta, prepovedi uporabe določenih posameznih krmil ter izpolnjujejo posebne zahteve pri zdravstvenem varstvu živali, kot tudi v postopkih predelave. Zagotovljena je tudi redna kontrola pri pridelovalcih, predelovalcih in trgovcih, ki jo opravljajo neodvisni certifikacijski organi.

KATERA ŽIVILA ŽE NOSIJO OZNAČBO 'IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA'?

V shemo 'izbrana kakovost – Slovenija' so že vključeni sektorji mesa, mleka in sadja.

SPECIFIKACIJE

Za vsak navedeni sektor je sprejeta in na ministrskih spletnih straneh objavljena specifikacija za shemo kakovosti 'izbrana kakovost', ki jo je predlagal posamezni sektor. V specifikacijah so natančno določeni dodatni kakovostni kriteriji in zahteve glede sistema nadzora, ki jih morajo izpolnjevati vsi deležniki v dobavni verigi: pridelovalci, rejci in predelovalci ter trgovine.

CERTIFICIRANJE

Pridelovalci in predelovalci se lahko certificirajo individualno ali skupinsko, zato skupinski certifikat vsebuje prilogo s seznamom vseh članov skupine, ki je certificirana. Predelovalni obrati imajo lahko lastni certifikat tudi za predelavo, kot je to na primer v mlekarnah.

Zaščitni znak 'izbrana kakovost' lahko uporabljajo samo tisti pridelovalci oziroma predelovalci, ki so od imenovanih certifikacijskih organov pridobili certifikat o skladnosti kmetijskega pridelka in živila s potrjeno specifikacijo. Uporaba zaščitnega znaka je obvezna po pridobitvi certifikata.

Seznam vseh certificiranih pridelovalcev/rejcev in predelovalcev je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Za več informacij:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in na spletni strani https://www.nasasuperhrana.si/

Splošni pogoji nagradne igre