TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

10:33

LUCIJA

MARINO

10:27

MILI MOJ

SEVERINA

10:24

MALO POJACAJ RADIO

ZDRAVKO COLIC

10:20

O NE, CHERIE

BOZIDAR WOLFAND WOLF

10:16

80TA

AGROPOP

10:12

LJUBAV MOG ZIVOTA

VINKO COCE & ALEN NIZETIC

10:08

CA CE MI COPACABANA

KLAPA KAMPANEL

9:58

KAD SE PRIJATELJI RASTAJU

JASMIN STAVROS

9:54

SVA BLAGA OVOG SVIJETA

MIA & MARKO TOLJA

9:50

ALLE ALLE

KINGSTON

12. 10. 2020 15:59 | M.H.

Vse, kar morate vedeti za lepo zasaditev na grobu

Za ureditev grobov imamo veliko možnosti, ki so odvisne predvsem od naših želja. Lepa zasaditev groba je lahko tudi zahtevno delo, saj imamo na razpolago zelo majhen prostor. Kako ga urediti, da bo najbolje?

Vrtni center Eurogarden - vse za ureditev grobov Foto: Eurogarden

Prvi pomemben nasvet je, da ne zasadimo velikega števila različnih rastlin. Tiste, ki jih bomo uporabili, morajo biti premišljeno izbrane.

Kombinirajmo

Za zasaditve se dobro obnesejo manjši iglavci (oblikovani pušpani, školjkaste ciprese, kompaktni borovci ipd.), zimzelene rastline, trajnice, dvoletnice ali enoletnice. Osnova naj bodo trajnice, ki jih dopolnjujemo s sezonskimi rastlinami (npr. mačehe, vrese, krizanteme).

Za trajnice moramo vedeti, da po večini cvetijo samo določeno obdobje, zato jih kombiniramo denimo s sezonskimi cvetočimi skozi celo leto.

Kaj sadimo jeseni?

Najpogosteje sadimo jesenske vrese, hebe, skimije, dekorativne trave, krizanteme in druge nizko rastoče trajnice in seveda enoletnice, ki jih menjamo dvakrat na leto.

Z dvema ali največ tremi različnimi vrstami rastlin v različnih barvah lahko ustvarimo lepo dekoracijo. S kombinacijo cvetočih in zelenih rož poskrbimo za uravnoteženo in raznoliko zasaditev.

Še nasvet: tudi cvetoče rastline v vazi lahko kombiniramo z zelenjem, ki ima simbolno vrednost: lovor je simbol zmage, vejica pušpana simbol nesmrtne duše in vejica oljke simbol miru.

Okrasimo

Za okras uporabimo pesek za grobove v različnih velikostih in barv ter okrasno lubje. Za sajenje rastlin uporabimo zemljo za grobove. Na grob lahko dodamo tudi razne skulpture ali pa predmete s posebnimi posvetili za preminule.

Poleg talnih gred, si lahko omislimo sezonski nasad v loncu, ki ga postavimo pred nagrobnim spomenikom na marmorno ploščo. Po navadi se izbere plastična ali glinena posoda (odporna na mraz). Jeseni v njej skorajda ne smejo zmanjkati mnogocvetne krizanteme, ki so bolj odporne na slano.

Ste se že odločili, kako boste vi letos uredili grob? Če vam še manjka idej ali potrebujete strokovni nasvet, obiščite vrtni center Eurogarden na Dobrovi ali v Krškem, kjer vam bodo strokovnjaki z veseljem pomagali. Poleg raznovrstnega izbora sveč, tudi okolju prijaznih, vam v cvetličarni Eurogardna pripravijo tudi lepe aranžmaje, ki bodo krasile grob še dolgo časa.

eurogarden, ureditev-grobov, aktual
Vrtni center Eurogarden - vse za ureditev grobov
Eurogarden

Vrtni center Eurogarden ima bogato ponudbo grmičevja, trajnic in enoletnih oz. dvoletnih rastlin, ki jih lahko zasadite na grob. V cvetličarni vam po želji pripravijo tudi aranžmaje za dan spomina na mrtve.

eurogarden, ureditev-grobov, aktual
Vrtni center Eurogarden - vse za ureditev grobov
Eurogarden

V vrtnem centru Eurogarden na Dobrovi in v Krškem boste našli vse, kar potrebujete za urejen grob: zemljo, pesek različnih velikosti in barv, vaze in posode, ter seveda bogat izbor rastlin, ki jih sadimo na grobove.

eurogarden, ureditev-grobov, aktual
Vrtni center Eurogarden - vse za ureditev grobov
Eurogarden

eurogarden, ureditev-grobov, aktual
Vrtni center Eurogarden - vse za ureditev grobov
Eurogarden

V vrtnem centru Eurogarden sledijo geslu »V harmoniji z naravo«, zato je pri njih poleg »običajnih« sveč najti tudi lep izbor okolju bolj prijaznih.