TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

8:57

ZADNJA NOC

ZAN SERCIC

8:53

TISINA

MASSIMO

8:46

OCE DUSA VANKA TILA

MARKO SKUGOR

8:39

STO JE OD MENE OSTALO

DORIS DRAGOVIC & PETAR GRASO

8:35

ZA PRIJATELJE

ANDREJ SIFRER

8:28

BIRAJ TI

ZDRAVKO COLIC

24. 03. 2020 13:47 | M.H:

Otroška soba

Če opremljamo otroško sobo, potem bomo seveda želeli poskrbeti, da najdemo vse kose, ki so hkrati na videz skladni in tudi praktično ter uporabni. Zavedati se moramo, da ni vse samo videz, ampak mora otroška soba biti prijazna za uporabo otroka, sem sodi tudi kakovost in vsekakor tudi praktična ter dovolj prostorna. Otroške sobe, ki so nekoliko večje bomo morda lažje opremili in naredili razpored tako, da bo ustrezal otroku. V kolikor gre za manjše sobe ali pa, da je v eni otroški sobi več otrok, potem iščemo pohištvo primerno zanje. Odlična rešitev so pogradi. Otroška posteljica je tako ena od pomembnejše opreme otroške sobe in poleg udobnosti želimo morda tudi poseben dizajn. Nič hudega, ne glede na želje, ponudba je tako pestra, da skorajda ni možnosti, da ne najdemo ustrezne.

Če je otrok dovolj star, da lahko sodeluje pri opremljanju, je to še najboljša rešitev. Namreč, otroci so si različni. Čeravno imamo občutek, da vsi sledijo junakom, ki so v tistem trenutku priljubljeni, šene pomeni, da si želijo tudi takšne opreme. Odvisno je tudi od interesov otroka. In, če želimo, da je otroška soba takšna, da se otrok v njej počuti karseda dobro, potem je prav, da mu damo možnost izbire. Seveda pa smo mu na voljo za nasvete in mu predlagamo opremo, za katero menimo, da mu bo tako uporabna. Navsezadnje pa so otroške sobe prostori, v katerih čas preživljajo otroci in je tako pomembno, da se dopadejo njih. Ni pomembno, ali jih prepričajo pogradi ali običajne otroške posteljice. Morda pa nas presenetijo in se odločijo za nekaj, česar nikakor nismo pričakovali.

Otroška domišljija je pestra in nastaja ogromno idej in zamisli prav v otroški sobi. Če je otroška soba otroku po godu, se bo v njej počutil domače, bo lahko izrazil vse občutke, vsak kos bo predstavljal kos njegovega sveta. Ne glede na to, ali je otrok star 3 leta ali 7. Seveda se otroške sobe razlikujejo tudi od starosti otroka. Tako ne moremo naprimer 7-letnika namestiti v otroško sobo za dojenčka in obratno. Tudi, kar se tiče otroške posteljice. Pogradi so primerni za večje otroke in nikakor majhne. Pomembno je, da upoštevamo priporočeno starost otroka, da bi se izognili morebitnim nesrečam in drugim pripetljajem, ki pa niso zaželeni.

Če pobrskamo po spletu, bomo našli veliko ponudnikov otroške opreme in otroških sob. Našo pozornost pritegne otroška trgovina mali vragci, ki je poskrbela za odlično izbiro. Tako so na voljo otroške posteljice v raznih barvah in oblikah. Med njimi so tudi enkratni, zanimivi, varni in kakovostni pogradi, ki so postali zelo priljubljeni in so predvsem uporabni pri prostorski stiski ali pri sobivanju otrok v istem prostoru. Na voljo so tudi otroške sobe v kompletu ali pa si po želji kombiniramo. Seveda je pomembna tudi otroška soba za dojenčka in je tako ponudba dovršena tudi za tovrstne potrebe. Katera nas bo pa prepričala, pa je seveda odvisno samo od naših želja in pričakovanj.

Še nedolgo nazaj nismo imeli veliko izbire otroških sob. Pred nami so bile klasične otroške sobe, mogoče je kdaj kakšna po kakšni malenkosti ali posebnosti izstopala, pa vendar so v osnovi bile nekako »enake«. Imeli smo srečo, če smo lahko izbirali med barvnimi vzorci in kombinacijami. Dopolnjevali smo jih z raznimi stenskimi risbicami, ipd. Sedaj pa so pred nami tako enostavne rešitve za opremo otroške sobe. Od raznih stenskih nalepk, do vrhunskih kosov pohištva, prilagojenih otroku. In ne samo to, da so zelo uporabni in praktični kosi, na voljo so v raznih dizajnih in barvah. Namesto otroške posteljice lahko tako postavimo gasilski avtomobil, posteljo v obliki ladje ali princesine kočije, ipd. In ponudba se je oblikovala tudi na drugih področjih otroškega pohištva. Recimo, pogradi. Predvsem ti so »zaživeli«. Nič več običajnih klasičnih pogradov, ki so nam bili dobro znani še nekaj let nazaj. Sedaj jih dobimo s toboganom, stopnicami, drugimi uporabnimi lastnostmi, barvami, ipd.

Da je otroško pohištvo zelo pomembno in da moramo skrbeti tudi za varnost otroka, je seveda jasno, tako staršem, kakor prodajalcem. Zato ti običajno predlagajo določeno starost otroka ter navedejo navodila za uporabo in tudi za sestavo. Ustrezna in pravilna sestava ter kasnejša raba, so pogoj, da otroške sobe izpolnjujejo svojo nalogo. Enako velja za otroške posteljice, nič drugače ni s pogradi in vsem drugim pohištvom namenjenemu otroku. Ker otroška soba mora biti otroku tako udobna, kakor tudi prijetna, prijazna in predvsem varna. Zato so običajno otroške sobe in nasploh otroško pohištvo narejeno iz kakovostnih, otroku prijaznih materialov. Seveda pa ni nujno in se moramo prepričati pri prodajalcu. Vsekakor pa je odvisno tudi, koliko smo pripravljeni odšteti za otroško sobo. Morda nas bo »kakovostnejša« stala nekaj več denarja, če pa upoštevamo dejstvo, da ima otroška soba običajno daljšo življenjsko dobo in, da gre za enkraten nakup, katerega ne bomo ponavljali hitro, je lahko cena zanemarljiva in seveda »ne usodna«.

Otroške sobe se običajno oblikujejo šele, ko otrok vajo spravi vse, kar ima rad. Nastaja njegov svet, poln domišljije, risanih junakov. Morda je pa minimalističen. Tudi prav, če je le to odločitev otroka. Dokler pa je otrok majhen, pa seveda zanj opremimo otroško sobo starši. In bomo upoštevali, da jo bomo uporabljali največ sami, zato stremimo k temu, da nam je praktična in uporabna. Otroška soba mora pravzaprav ustrezati vsem pričakovanjem. Glede na ponudbo, ki je pred nami, pa to ne bo niti težka naloga. Razen, če smo morda neodločni in se bomo težje odločili med vsemi možnimi. Kar je seveda tudi popolnoma razumljivo. Na koncu, pa je vedno najbolj pomembno, da se v svojem prostoru otrok počuti dobro. Ni pomembno, ali med pogradi ali pa so končna odločitev bila običajne otroške posteljice.