TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

2:11

ZAMALO TVOJ

SASA KOVACEVIC

2:08

SVA BLAGA OVOG SVIJETA

MIA & MARKO TOLJA

1:59

TAJNA

LETECI ODRED

1:56

DJIRI - DJIRI

DJAVOLI

1:53

LE ZAKAJ SI ZALOSTNA

101KA BAND

1:50

RANO

MINEA

1:46

NEMA TE SVIT

DOMENICA

1:41

DALMATINKA

CONNECT & JELENA ROZGA

1:35

ZA MENE

IVANA KOVAC

1:32

CAROBNO JUTRO

NINA BADRIC

25. 10. 2019 10:39 | N.S.

POSTANI IN OSTANI VIDEN!

Nagradna igra Foto: RA

Udeležencev v prometu je ogromno, najbolj ranljivi pa smo pešci. In ker želimo, da bi se na cesti počutili varno, smo z Javno agencijo Republike Slovenije pripravili nagradno igro, kjer bomo podarili 20 praktičnih paketov za boljšo vidljivost na cesti, ki vključujejo odsevnike, anorak, odsevni brezrokavnik in kresničko.

Kako do nagrade?

Vsak dan, od ponedeljka do petka, bomo na uradnem FB profilu Aktuala objavili sliko enega od naših voditeljev. Označi najbolj aktivnega prijatelja, za katerega želiš da ostane varen, ali pa označi sam sebe in se poteguj za super praktično darilo.

Vsak dan ob 20. uri izžrebamo 4 nagrajence.

Varnost pešcev

Hoja je najbolj naravna oblika gibanja in pešci smo najpogostejši udeleženci v prometu. Ne glede na to, ali živimo v mestu, na vasi, v osamljeni hiški na robu gozda, nas noge najpogosteje in najzanesljiveje ponesejo v svet. Žal pa je tako, da smo pešci tudi najbolj ranljivi udeleženci prometa.

o_333378_1024.jpg
RA
RA

Slovenske ceste vsako leto zahtevajo smrtne žrtve in hudo poškodovane tudi med pešci, zato je zavedanje, kako se obnašati v vlogi pešca, da bomo varni, še kako pomembno.Kot pešci lahko za svojo varnost največ naredimo prav sami, nikoli pa ne pozabimo:

  • PEŠEC NIMA ABSOLUTNE PREDNOSTI – vedno se je potrebno prepričati, da lahko varno prečkamo cesto;
  •     uporabljamo prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi);
  •     če ni zagotovljenih površin za pešce, hodimo ob levem robu vozišča v smeri hoje, tako da nas nasproti vozeči vozniki prej opazijo;
  •     vedno se prepričamo o varnem prečkanju ceste: pogledamo levo in desno, predno stopimo na vozišče;
  •     cesto prečkamo hitro in brez nepotrebnega ustavljanja;
  •     za večjo vidnost nosimo svetla in odsevna oblačila, dodamo tudi odsevna telesa: odsevni trakovi, kresničke, tudi svetilka je odsevno telo, ki opozarja na nas v temi, megli, dežju;
  •     ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti nosimo odsevnik na vidnem mestu. Glejte, da se odsevnik vedno nahaja na strani, ki je obrnjena proti vozišču;
  •     obvezna uporaba prehodov za pešce. Na semaforiziranih prehodih počakamo pri zeleni luči za pešce – preden prečkamo prehod, pogledamo levo in desno kljub zeleni luči na semaforju! Na nesemaforiziranih prehodih smo zlasti pozorni na približujoča se vozila, počakamo, da se ta dejansko ustavijo iz obeh smeri (dvig roke, vzpostavitev očesnega kontakta z voznikom).


Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči (vir: Javna agencija za varnost prometa).

pešci.jpg
RA
RA