TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

2:00

SVA BLAGA OVOG SVIJETA

MIA & MARKO TOLJA

1:56

FRIDA

PSIHOMODO POP

1:53

WALKING ON SUNSHINE

KATRINA & THE WAVES

1:49

TAJNA

LETECI ODRED

1:46

DJIRI - DJIRI

DJAVOLI

1:42

LE ZAKAJ SI ZALOSTNA

101KA BAND

Anita Gošte

Futsal ali "fuzbal"?

Ni lepšega, kot če ima človek vsak dan kar precej popolnjen urnik in mu tu in tam uspe vanj pritakniti tudi kakšno športno tekmo. Pravzaprav je to moj največji ventil sproščanja. Odpirati se počasi začne že, ko rezerviram vstopnico in nadaljuje, ko se navijači zbiramo pred samo dvorano. Tam smo vsi v enem živahnem duhu in v eni in edini pozitivni, samozavestni, neomajni misli, da smo skupaj z našimi športniki najmočnejši in nepremagljivi! Verjamemo v naše meje, zmožnosti in nadzmožnosti!

V januarju sem v Zagrebu in Varaždinu navijala za naše rokometaše, nazadnje pa v Stožicah na evropskem prvenstvu v futsalu na meni najbolj športno domačih – nogometnih tribunah (čeprav so stožiške športno univerzalne). Za res vrhunsko in menda do zdaj najbolje organizirano evropsko prvenstvo še posebej aplavdiram Nogometni zvezi Slovenije in neverjetno prijetnemu in ljudskemu predsedniku Radenku Mijatoviću. On in ekipa so res izjemno popolno držali v rokah prav vse niti različnih segmentov organizacije. Bravo!

Futsal! Kolikokrat pred prvenstvom ste izgovorili »to« besedo? Prepričana sem, da velikokrat. Slovenske dvorane so ob večerih polno zasedene. In kaj porečejo fantje in možje svojim dragim, ko se gredo rekreirat? Da gredo na futsal? Ne, čeprav je prav to, kar dejansko igrajo, futsal. V slovenščini govorimo o dvoranskem nogometu (kot sem ujela, na nacionalnem radiu dosledno), predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin pa je v enem od pogovorov o futsalu tega naslovil tudi »mali nogomet«.

Skratka, kar ena luža izrazov za futsal. Pa so (pomensko) ustrezni? Brskam sploh za razliko med dvoranskim nogometom (futsal) in malim nogometom. Včasih naletim na razlike med npr. velikostjo igrišča, velikostjo žoge idr. Naj bo futsal, dvoranski ali mali nogomet, slovenski fantje gredo zvečer na »fuzbal«! Tudi otroci vedno in povsod igrajo »fuzbal«! Glede tega, da vsi igramo »fuzbal« (knjižno nogomet) se z mano strinja tudi cenjeni novinar športnega časnika EkipaSN Andrej Miljković. Se pravi: »futsal« živi v bolj uradnem jeziku, da točno vemo, za katero različico nogometa gre.

Naj živi na krilih Nogometne zveze Slovenije, fantov v večernih dvoranah po naporni službi, razposajenih otrok in vseh, ki smo ga številčno prišli podpret na tribune. Pa naj bo futsal ali »fuzbal«!

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.