TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

18:18

ZA PET ZIVOTA

SINISA ZUNEC

18:15

PISMO MOJA

OLIVER DRAGOJEVIC

18:12

ANDJELE MOJ

KLAPA KAMPANEL

18:07

BOLJA OD NAJBOLJE

IVAN ZAK

18:04

EDINA

ZVITA FELTNA

18:00

U TVOJIM MISLIMA

SANDI

17:57

NOCI U DALMACIJI

KLAPA BONACA

17:49

SLOBODNA

NINA DONELLI

17:45

SOBA 102

JAN PLESTENJAK IN LARA

17:38

NOCAS SE RASTAJU PRIJATELJI

ALEN NIZETIC

Tanja Seme

Miklavž, Božiček ali dedek Mraz? Kar vsi trije!

Sveti Miklavž je že obdaril otroke, prideta pa še dva: 24. decembra Božiček in 31. decembra dedek Mraz. A kako dobro sploh poznamo vse tri?

Miklavža nimajo radi le otroci, ampak je med drugimi tudi zavetnik Rusije. O njem pravi legenda, da je trem hčeram nekega plemiča, ki jih je dal v javno hišo, da bi si zaslužile doto, vsaki vrgel mošnjo cekinov, da so se lahko rešile prostitucije. Dobrotnik, ni kaj!

Zato pa so toliko hujši njegovi spremljevalci hudiči, ki jim ljudje zaradi njihovega hudobnega delovanja upravičeno pravijo zlo-deji, ker delajo zlo, in parkeljni. Ker jih Cerkev ni mogla iztrebiti, jih je poskušala prikriti tako, da jim je dala krščansko vsebino v podobi dobrega Miklavža, njegovi spremljevalci pa so od takrat izvrševalci kazni nad porednimi otroki. Pa je nekdo čistih rok!

Pri Slovanih je dedek Mraz v predkrščanskem obdobju veljal za hudobnega čarovnika, ki je staršem kradel otroke in jih spustil šele takrat, ko so starši otroke odkupili z darili. Sčasoma se je mit o dedku Mrazu pod vplivom ruske literature in krščanstva popolnoma spremenil in dedek Mraz je postal dobrodušen, prijazen in darežljiv.

Sveti Miklavž in dedek Mraz nosita otrokom darila že od nekdaj. Potrošništvo in agresivno oglaševanje sta pred več kot dvajsetimi leti v Slovenijo privabila še Božička. O njem ne mislim izgubljati besed, kajti vsi vemo katero podjetje ga je ustvarilo in z njim »roko na srce« ustvarilo tudi večji dobiček. Ker pa nobeden od treh dobrih mož noče prepustiti svojega mesta drugemu ali tretjemu, je pričakovano popustil Slovenec: prepustil se je rajanju kar vseh treh. In kdo bi ga obsojal, ko pa so vsi trije prijazni in nasmejani strici.

V globalni areni bo navsezadnje zmagal samo eden od treh, do končnega slavja pa se Slovenci lahko tolažimo s tem, da živimo v edini evropski državi, ki v decembru pričakuje kar vse tri.

Pa vesele praznike ;)

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.