TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

20:44

RABIM TVOJ SMEH

BABILON

20:41

SMEH IN SOLZE

JAN PLESTENJAK

20:35

NASMEH POLETNIH DNI

MONI KOVACIC

20:32

NA SMEH MI GRE

SOPRANOS

20:27

SUZE I SMIJEH 1984

DANIEL POPOVIC

20:24

NIKO SE NE SMIJE KAO TI

KLAPA KAMPANEL

01. 06. 2020 14:42 | Oglasno sporočilo

Pogled nazaj – najboljši športni odmerki skozi desetletje

Športni navdušenci pogrešamo športne dogodke. V zadnjih dveh ali treh mesecih smo imeli precej časa za raziskovanje športne zgodovine in obujanje spominov, ki so se v naša srca prikradli za vselej.

Kateri so bili športni utrinki, ki so nas navdušili? Foto: Oglasno sporočilo

Slovenija ima, glede na število prebivalcev, ogromno število vrhunskih športnikov. V zadnjem desetletju pa je bilo neizmerno število športnih uspehov, na katere smo lahko ponosni.

Zadnja dva meseca sta bila za ljubitelje športa težka. Brez športa in aktivnosti, ki so povezane s športi, kot so sportne stavnice, smo lahko na RTVSLO 2 spremljali najboljše športne utrinke iz preteklosti, predvsem nogometnih. Za vas smo pripravili zanimivo kolekcijo najboljši športnih utrinkov zadnjega desetletja.

Nogometno Svetovno Prvenstvo 2010 – Dobre Predstave Slovenskih Nogometašev
Poletje leta 2010 je zaznamovalo predvsem Svetovno prvenstvo v nogometu, kjer je sodelovala tudi slovenska nogometna reprezentanca. Gre nedvomno za enega izmed največjih nogometnih dosežkov v zgodovini Slovenije, kot tudi v zadnjih desetih letih.

Na Svetovnem Prvenstvu v Južni Afriki se je naša reprezentanca znašla v težki skupini skupaj z Anglijo, ZDA, in Alžirijo. Vse skupaj se je začelo zelo pozitivno, saj so naši reprezentanti z golom Robija Korena premagali Alžirijo. Sledil je neodločen rezultat z ZDA (2:2), ter poraz proti Angliji z 0:1. Vseeno pa je to bil eden izmed večjih in odmevnejših dosežkov tega desetletja.

Herojstvo Petre Majdič na Olimpijskih Igrah 2010
Leto 2010 je bilo zelo zanimivo za slovenske navdušence športa. Predvsem pa je to leto zaznamovala herojska predstava Petre Majdič v teku na smučeh, kjer je ob nesrečnem padcu kljub zlomljenim rebrom osvojila bronasto medaljo. Nedvomno gre za enega največjih uspehov slovenskega športa v zadnjem desetletju.

Uspehi Tine Maze
Seveda pa zimskih športov ne moramo končati brez omembe Tine Maze, ki je dolga leta veljala ne le za kraljico slovenske smučarije, temveč tudi svetovne. V svoji karieri je osvojila 1 veliki kristalni globus, 3 male kristalne globuse, dve zlati olimpijski medalji, dve srebrni olimpijski medalji, 26 zmag v svetovnem pokalu, in 80 mest na stopničkah.

Sezona 2012/2013 pa je bila rekordna sezona Tine Maze, ko je bila na svojem vrhuncu. Postavila je rekord v številu točk v svetovnem pokalu – kar 2414 jih je osvojila.

Rekordna Sezona Petra Prevca – 2015/2016
Seveda pa na tem seznamu ne moramo pozabiti na naše skakalce, predvsem na Petra Prevca, ki je v sezoni 2015/2016 podiral vse rekorde. Za kratko je leta 2015 postavil svetovni rekord – s skokom 250m v Vikersundu je za kratko držal svetovni rekord, ki ga je žal prevzel Anders Fannemel. Vseeno pa je bila to sezona rekordov: sezono je končal z kar 2303 točkami, kar je bil rekord. Vsekakor smo lahko na Petra Prevca in naše skakalce zelo ponosni.

Evropski Prvaki v Košarki 2017
Eden izmed vrhuncev slovenskega športa v zadnjem desetletju je bilo zagotovo Evropsko prvenstvo 2017, kjer so naši košarkarji dosegli zlato medaljo! Na čelu z neustavljivim tandemom Goran Dragič – Luka Dončič so se naši košarkarji proslavili. Po zmagi nad Srbijo v finalu smo jih pričakali v naši domovini kot heroje – gre namreč za enega največjih uspehov slovenske košarke v zgodovini.

To so le nekateri med večjimi uspehi, a vendar smo lahko praznovali še številne druge uspehe. Športniki kot so Ilka Štuhec, Jakov Fak, slovenski odbojkaši, nogometaši Maribora, kolesarja Primož Roglič ter Tadej Pogačar, ter mnogi drugi.