TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

9:36

SUTRA MI SUDE

ALEN NIZETIC

9:25

PESEM

MANCA SPIK IN KVATROPIRCI

9:14

SERENADA

MANCA SPIK

9:07

VINOGRAD

MLADEN GRDOVIC FT. MEJASI

8:57

PRIJATELJICE

SEVERINA

8:52

KAD POSTANES DRUGOME ZENA

LUKA BASI

04. 04. 2017 13:54 | Ekipa Aktual

Najgrozljivejše izkušnje s podnajemniki

Dobro vemo kako nadležni so lahko sosedje, ki v stanovanjskem bloku živijo nad vami in je njihova najljubša prostočasna aktivnost očitno zabijanje žebljev v parket in metanje kuhinjske posode ob steno. Tukaj je sedem zgodbic, ki so jih delil najemodajalci o njihovih najbolj groznih podnajemnikih, ki vas bodo prepričale, da vaši sosedi le niso tako slabi.

7. Toliko o zniževanju najemnine

Naši starši so oddajali nadstropje njune dvonadstropne hiše nekemu električarju. V zameno za manjšo najemnino je izboljšal električno napeljavo in opravil manjša popravila v stanovanju. Kar naenkrat se je naš račun za elektriko podvojil. Starši so poklicali ponudnika električne energije in izvedeli, da je najemnik nezakonito speljal napeljavo mimo svojega števca za porabo in vse skupaj zvezal na naš števec.

Starši so mu občutno znižali najemnino v zameno za njegova popravila on je pa izkoristil njuno prijaznost. Oče je na to preprosto rekel: »Dobrota je sirota.«

6. Opekač bo za vedno ostal skrivnost

najemnik3.1.jpg

Zelo prijazen starejši moški je živel v stanovanju poleg mojega kar nekaj let. Bil je tih in nisem opazil, ko ga ni bilo naokrog nekaj časa. Najemodajalka me je prosila, da grem z njo preverit v njegovo stanovanje, saj se je bala, da ga bova našla mrtvega-nikoli ni zamujal s svojo najemnino. Vstopila sva v stanovanje v pričakovanju najslabšega in vse kar je bilo v celotnem stanovanju je bila gola vzmetnica sredi dnevne sobe z ogromnim kupom pornografije, tako revije kot dvd-ji, in opekač kruha(toaster). Moja najemodajalka je potiho vprašala: »kako misliš, da je uporabljal opekač?«

5. Uboga Anica

Moj oče je oddajal nekaj hiš približno 10 let nazaj in je hotel pobrati najemnino od starejšega para v eni izmed svojih hiš. Recimo, da je bilo gospe ime Anica, je tisti dan očetu odprla vrata in mu pripravila skodelico čaja. Presenečen je bil, da njenega moža, recimo mu Franci, ni bilo v njegovem naslanjaču. Bil je kar velik možakar in to je bilo njegovo običajno mesto, kadar je oče prišel po najemnino. Zato je oče vprašal Anico kje je in ona je odgovorila, da je v postelji ter da je umrl prejšnji torek in ne ve kaj naj naredi. Tisti dan je bila sobota in oče je vprašal kje je ta čas spala. Odgovorila je, da poleg Francija. Tako je oče pomagal Anici z najemom pogrebnikov in tudi pomagal nesti težkega francija po ozkih stopnicah. Anici je ponudil tudi drugo hišo, ki jo je nato najela. Kaj vse počnejo ljudje iz žalovanja in obupa.

4. Kako lahko ljudje tako živijo

najemniki1.jpg

Moj oče je najemodajalec in, ko sem bil še najstnik sem mu pomagal pri opravilih v hišah, ki jih je dajal v najem. Spomnim se primera, ko je oče izselil najemnika in smo odšli pospraviti za njim. Odprli smo vrata in na nas so se vsuli ščurki. Notranjost je razkrila zelo ostuden prizor.

Umazane plenice nametane povsod. Iztrebki dobesedno razmazani po stenah. Cigaretni ogorki in razmočene škatle od pic povsod po stanovanju. Soba, kjer so imeli zaprtega psa (ki ga niso nikoli spustili ven) je vsebovala ogromen kup pasjih iztrebkov v kotu. Madeži urina po zidovih. Hiša je bila tako polna ščurkov in smeti, da se tal ni videlo

Eden od fantov, ki je pomagal pospravljati, je stekel ven in bruhal. Smrad je bil nevzdržen. Še do danes me preganja misel, kako lahko ljudje živijo v takšnem okolju.

3. Naravnost grozno

Starejša sestra in njen fant sta oddajala svojo hišo, odkar sta se preselila zahodneje zaradi službe. Po nekaj mesecih neplačevanja najemnine, sta izselila mladega najemnika in najemnico. Preden sta zapustila hišo, sta razmazala iztrebke po vseh stenah in tleh, odstranila vse vtičnice in stikala za luči, uničila kopalnico in odstranila vse ključavnice z vrat ter pustila vhodna vrata široko odprta.

2. Ko ljudje iz neba potrebujejo tvojega najemnika, mora ta oditi

najemniki2.jpg

Moji starši so bili najemodajalci nekaj časa in so se kar nekajkrat opekli. Naša hiša se je delila na tri dele. Starši so živeli v enem delu in imeli dober pregled nad dvoriščem in bežno so lahko nadzorovali najemnike.

Torej, govorimo o nekem moškem srednjih let, ki je deloval malo nevrotično, a je bil precej prijazen. Motile so ga manjše udrtine in je vprašal starše, če jih lahko popravi…majhne luknje v mavčnih ploščah, ko je recimo kljuka udarjala ob steno. Popravilo je opravil zelo dobro in starši so bili zadovoljni. Nato je izginil za nekaj časa in zamujal z najemnino. Nekega dne, ko je bil moj oče sam doma, je možakar potrkal na vrata. Oče mu je odprl in opazil, da se možakar obnaša rahlo čudno. Možakar je nadaljeval z razlaganjem in opisovanjem kako ga ljudje z neba preganjajo in da mora s tem razlogom nemudoma zapustiti mesto ter prijazno povabil mojega očeta, da se mu pridruži. Medtem ko je delal pavze med svojo razlago je proizvajal BZZZT zvoke, ki so spominjali na prekinjanje radia ali nekaj podobnega. Ne vem, če je plačal najemnino za zadnji mesec, a starši niso imeli nič proti njegovemu odhodu.

1. Nezakonita dejavnost pomeni takojšnjo izselitev

najemniki5.jpg

V lasti imam komercialno zgradbo, ki se oddaja po večini manjšim podjetjem. Eden izmed najemnikov je bilo svetovalno podjetje, ki sta ga vodili dve skandinavski dekleti.

Vsakodnevno so prihajali moški (in samo moški) iz njunih prostorov. Ostali najemniki so se pritoževali, da iz prostorov izhaja nekakšna para.

Če se prav spomnim, so vodile neprijavljeno semensko banko in para, ki je prihajala iz njunih prostorov je bila posledica kondenzacije vodne pare zaradi ogromne cisterne tekočega dušika s katerimi sta zamrzovala vzorce.