TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

4:40

SANTA LUCIA BY NIGHT

GEORGE BAKER SELECTION

4:36

DALMATINKA

SEVERINA

4:32

POLJUBI ME ZA SJECANJE

DAVOR RADOLFI

4:29

MISKO MOJ

JOLE

4:25

SPAVAM SAM

PETAR DRAGOJEVIC

4:22

CISTA JEBA

MI2

05. 02. 2017 06:23 | MKS/STA

Pametna ura za pomoč starejšim

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) so razvili sistem IN LIFE, ki predstavlja prelomno izboljšanje skrbi za starejše v okviru novega evropskega standarda.

Foto: IJS

Osrednji del sistema je pametna ura, ki brezžično komunicira s sistemom ter skrbi za udobje in varnost uporabnika, so povedali na današnji predstavitvi dosežka.

Sistem IN LIFE povezuje starejše in njihove skrbnike ter pomaga pri komunikaciji in razporejanju oskrbe. Primeren je za starejše, ki bi želeli dlje časa bivati v domačem okolju, za uporabnike, ki živijo v oskrbovanih stanovanjih, in za uporabnike v domovih starejših občanov, je na predstavitvi v Domu starejših občanov Fužine povedal vodja odseka za inteligentne sisteme na IJS Matjaž Gams.

Kot je pojasnil, je pametna ura pravzaprav inteligentni pametni telefon, ki nudi preproste funkcije, ki ne potrebujejo posebnih znanj, denimo klicanje in pogovor. Poleg enostavne komunikacije uporabnikov s skrbniki, spremljanja aktivnosti in pošiljanja opomnikov, namreč ura med drugim omogoča tudi avtomatsko zaznavanje padcev, klic na pomoč s pomočjo posebnega gumba in lociranje uporabnika v primeru nevarnosti.

Ura trenutno podpira deset funkcij, nato pa bo odprta za dodajanje novih. Sistem bodo pol leta pilotno testirali, nato pa bo za približno 100 do 200 evrov na voljo kupcem.