OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

22:17

S TOBOM

RUSKO RICHIE

22:12

ZASTAVE

PARNI VALJAK

22:08

ISPOD OVIH OBLAKA

GAZDE

22:03

SPONTANO

SOPRANOS

21:57

DALEKE LJUBAVI

KLAPA BONACA & KVATROPIRCI

21:53

JUBIM DAN KAD SAN TE SRIJA

GRDOVIC, MLADEN

21:48

TEBE TREBAM

KRUSLIN, ZELJKO & LATINO

21:44

CALIFORNIA BLUE

ENGELBERT HUMPERDINCK

21:41

RED RED WINE

UB 40

21:37

DOBRE DEVOJKE

NOVI FOSILI AND SREBRNA KRILA

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

12. 08. 2017 20:38 | K.A./STA

V Virginiji zborovanje neonacistov povzročilo uvedbo izrednih razmer

Zgodaj zjutraj v soboto so v temi k spomeniku generalu konfederacije v Charlottesvillu v zvezni državi Virginiji z baklami, orožjem, nacističnimi ornamenti, oblečeni v rjave srajce in vzkliki v bran bele rase prišli ameriški neonacisti in rasisti.

Neonacistični pohodniki trdijo, da so prišli branit belo raso, ki v zahodnem svetu več nima zagovornika. Kot ponavadi trdijo tudi, da jim gre za obrambo zgodovine. Foto: Reutres

Prišli so tudi protestniki in guverner Virginije je moral zaradi spopadov razglasiti izredne razmere. Mesto Charlottesville, ki leži kakšnih 170 kilometrov stran od Washingtona, se je odločilo, da simbolično opravi s svojo rasistično preteklostjo in določilo odstranitev spomenika junaku secesionistične konfederacije, generalu Robertu Leeju, ki sicer za tiste čase (druga polovica 19. stoletja) ni bil prevelik zagovornik suženjstva, ampak se ni želel boriti proti domači državi Virginiji, ki se je skupaj z nekaterimi drugimi odcepila od ZDA.

Mesto je že preimenovalo park, v katerem stoji generalov kip, iz Parka Lee v Park emancipacije ter drugi park iz Parka Jackson v Park pravice. Gre še za enega slavnega generala konfederacije Thomasa "kamnitega zidu" Jacksona. Leejev spomenik še ne bo tako hitro odstranjen, saj je desničarska skupina vložila tožbo in je sodnik odstranitev za pol leta blokiral, dokler se zadeva ne odloči po sodni poti.

Spopadi med neonacisti in protestniki so povzročili nekaj poškodb, saj so se med seboj obmetavali s steklenicami, kamenjem in škropili s solzivcem, dokler jih ni ločila policija. Vendar pa najbolj odmevajo prikazi nacističnih simbolov, slavospevi Adolfu Hitlerju in koreografija, ki spominja na zborovanja nacističnih fanatikov pred drugo svetovno vojno v Nemčiji.

Župan Charlottesvilla Michael Signer je za "odurnost" obtožil predsednika ZDA Donalda Trumpa, ker je med svojo lanskoletno kampanjo podžigal ponos belih rasistov in njihove predsodke. Neonacistični pohodniki trdijo, da so prišli branit belo raso, ki v zahodnem svetu več nima zagovornika. Kot ponavadi trdijo tudi, da jim gre za obrambo zgodovine.

Guverner Virginije, demokrat Terry McAuliffe, je paradiranje rasistov označil za ostudno, podobno pa je storil tudi predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Paul Ryan. McAuliffe je po nekaj urah napetosti nacistom odvzel dovoljenje za zborovanje in razglasil izredne razmere, zaradi česar je policija lahko množico razgnala.

Predsednik Trump je ponavadi hiter s prstom na sprožilcu Twitterja, vendar pa je ob dogajanju v Virginiji za odziv potreboval celo jutro. Namesto njega se je na spletnem družbenem omrežju oglasila prva dama ZDA Melania Trump. "Naša država vzpodbuja svobodo govora, ampak dajmo komunicirati brez sovraštva v srcu. Iz nasilja ne pride nič dobrega," je sporočila Trumpova.

Trump pa je nekaj ur za njo sporočil, da za takšno nasilje ni prostora v Ameriki. "Vsi skupaj moramo obsoditi vse, kar sovraštvo predstavlja. Za takšno nasilje v Ameriki ni prostora. Stopimo skupaj kot eden," je sporočil Trump, pri čemer ni jasno, ali je obsojal sovraštvo belih rasistov ali le spopade med rasisti in protestniki.

Charlottesville je danes liberalno mesto, saj ima kampus univerze Virginia. Rjavosrajčniki so že v petek paradirali skozi kampus univerze, vendar na hitro, ker jih je bilo malo. V soboto jih je prišlo več sto, skupaj s protestniki pa je množica narasla v nekaj tisoč.Vreme

Ljubljana

19.02.2018

 • PON.

  -3° / 1°

 • TOR.

  -3° / 3°

 • SRE.

  -1° / 3°

 • ČET.

  -2° / 3°

 • PET.

  -2° / 4°

Aktualne radijske novice