OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

21:02

OCI ZELENE

BERNY

20:56

NEMAM MJERU

DANIJELA

20:53

NE NE NE

RESNIK, VILI

20:49

OKANO

COLIC, ZDRAVKO

20:46

STO BI MI

MINEA

20:41

VIDIM TE U BIJELOM

TARAPANA BAND

20:11

MOJA

KVATROPIRCI

20:07

ZBOG JEDNE DIVNE CRNE ZENE

SLABINAC, KRUNOSLAV KICO

20:03

ZAPLESIMO

KOZINA, TIHOMIR

19:56

I M ALIVE

DION, CELINE

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

19. 06. 2017 20:00 | lt

FBI je imel težave s črkovanjem imen

Na prelomu tisočletja v ZDA ni bilo bankomata, ki bi bil varen pred balkanskimi združbami.

Še lani so vlomilci uspešno ukradli bankomat v Italiji. Foto: Policija

Spoznali so jih kot YACS, kar je kratica za Jugoslovane, Albance, Hrvate in Srbe.

Deset minut na praznični dan se morda sliši kot precej kratek čas. A ne za skupinico, odločeno, da 5. septembra 1995, ob ameriškem prazniku dela, ob treh zjutraj v strop banke zvrta luknjo in se po vrveh spusti do bankomata.

Vojaška natančnost

Niso znali zapisati njihovih imen

Pri identifikaciji osumljencev se je FBI nemalokrat zmedel, saj niso znali črkovati balkanskih imen. Zamešali so tudi evropski in ameriški način zapisa datuma. Tako so na primer 3. 5. 1970 razumeli kot 5. marec – namesto 3. maj. »Tovrstne napake so nenehno oteževale postopek identifikacije,« so posebni agentje zapisali v uradni zaznamek o YACS.

To operacijo so s skoraj vojaško natančnostjo pripravljali tedne. Prej so prerezali telefonske žice in preprečili, da bi alarm vznemiril centralo. Specialistu so tako kupili nekaj časa, da se je sporazumel z bankomatom in se prikopal do njegovega sefa. Način, kako to storiti, se je razvijal skozi čas; na začetku je zadostovala macola, pozneje se poroča o uporabi železnih palic, razgretih na 10.000 stopinj. A praviloma so te roparske združbe uporabljale karseda preprosta orodja in jih pustile na kraju dejanja. Bankomat so nemalokrat naložile kar na dostavno vozilo in ga odpeljale nekam, kjer specialista ni priganjal čas.

Vendar naša skupinica na ta dan ni imela sreče. Na sledi jim je bila zvezna policija FBI, ki se je leto poprej odzvala z ustanovitvijo iniciative za jugoslovanski, albanski, hrvaški in srbski kriminal. V angleščini so te narode »stisnili« pod kratico YACS in z njo preiskovali serijo podobnih zločinov, ki so se začeli v newyorškem predelu Brooklyn.

bankomat-vilicar

Orodja so si priskrbeli pred akcijo in jih nato pustili na kraju zločina. Foto: Policija

Začelo se je z restavracijami

FBI je vedel, da so se YACS veščine priučili ob vlomih v newyorške restavracije. Natančno so vedeli, kje se nahajajo sefi in kje prerezati telefonske žice. Povprečen izkupiček takšnega vloma je štel od štiri do osem dolarskih tisočakov, vlomi pa so se nadaljevali, vse dokler niso nadgradili tehničnega varovanja, tako da je centralo začelo obveščati o prekinjeni povezavi. Sile postave so nato na kraj zločina kar najhitreje poslale varuhe lastnine – največkrat so bili to že kar zasebni varnostniki. V uradnem FBI-jevem zaznamku tako preberemo, da je varnostnik nekoč prijel nekega YACS-a, čemur je sledil strm upad števila tovrstnih vlomov.

A zmanjšanju števila vlomov v New Yorku je sledilo vse več teh po vsej vzhodni obali ZDA in nove žrtve. V sefu bankomata je, odvisno od njegove lokacije, shranjenih od 10 do 120 tisočakov ameriških zelencev, pred prazniki pa jih praviloma dobro založijo z gotovino. Še najbolj tiste v nakupovalnih središčih in bankah.

bankomat kombi

Bankomate so nemalokrat naložili na dostavna vozila in jih odpeljali. Foto: Policija

Operacija Praznik dela

PINK PANTERJI

Široka skupina roparjev draguljev, ki prihaja z območja Balkana, deluje pa od Japonske prek arabskih dežel pa vse do Zahoda. Ko je bil Pariz zaradi terorističnih napadov v izrednem stanju, so Kim Kardashian oropali diamantnega prstana, ki ga je razkazovala na instagramu.

Na praznik dela leta 1995 so lokalnim vejam zveznega biroja naročili, naj bodo posebej pozorne na ugotovljene vzorce. Na zvezni ravni pa so newyorške osumljence podrobno spremljale po njihovi poti po državi in na isti dan poleg naših osumljencev v Connecticutu aretirali podobno ekipo v Kaliforniji, še eno v Pensilvaniji in četrto v Massachusettsu.

Tovrstni vlomi so se občasno pojavljali še vse do leta 2003, generalno gledano pa je bil jasen trend upadanja. So pa ekipe, odvisno od operacije, sestavljene iz vselej različnih kombinacij strokovnjakov, ki svoje storitve ponujajo na »trgu kriminalne delovne sile«, dale zagon ne le rimejkom filmov, kot je Oceanovih 11, temveč predvsem globalnemu omrežju tako imenovanih pink panterjev, pred katerimi trepetajo tako draguljarne kot nečimrne estradnice.Vreme

Ljubljana

18.06.2018

21°
 • TOR
  Partly cloudy throughout the day.

  16° / 28°

 • SRE
  Mostly cloudy starting in the afternoon.

  16° / 30°

 • ČET
  Rain until evening.

  10° / 20°

 • PET
  Clear throughout the day.

  8° / 21°

 • SOB
  Clear throughout the day.

  10° / 20°

Aktualne radijske novice