OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

11:06

JUST A GIGOLO

BEGA, LOU

10:56

AJDE ODMORI

DANIJELA

10:53

LUTKA (RMX)

IVY

10:43

MAGICNA

KINGSTON

10:38

DVA SU ZRNA GROZDJA

MAGAZIN

10:33

NO ME AMES

LOPEZ, JENNIFER AND MARK ANTHONY

10:27

DA ZIVOTA IMAM DVA (LIVE)

RADOLFI, DAVOR

10:22

PROJDI MOJON KALON

KLAPA RISPET

10:17

KOKOMO

BEACH BOYS

10:08

DA TE NE VOLIM

NOVI FOSILI

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

16. 05. 2018 19:48 | S.R.

Letošnje poletje v Evropi? Tako bo pokalo in peklo, pravijo pri AccuWeather!

Pri meteorološki službi AccuWeather so objavili vremensko napoved za poletje 2018. Česa se moramo torej bati Evropejci?

To napovedujejo. Foto: AccuWeather

Pogumno, bi glede zadnje vremenske napovedi službe AccuWeather dejala večina meteorologov, saj je splošno znano dejstvo, da na vreme preprosto vpliva preveliko število dejavnikov, da bi ga bilo mogoče natančno napovedati za več kot nekaj dni naprej. Mi jim prikimamo, a z vami vseeno delimo poletno napoved za Evropo.

Kot napovedujejo pri AccuWeather, bo zaradi visokih poletnih temperatur predvsem območjem v vzhodni Evropi grozila suša, vročina pa bo prilila olja na ogenj oziroma požare, ki bodo pustošili po Nemčiji, Franciji in v Alpah. Na jugu Italije in Balkanskega polotoka pa bo zaradi pogostih neurij in neviht čez vso poletje velika nevarnost poplav.

Vroča ponev

Če gre verjeti njihovemu zemljevidu, bo peklenska vročina, ki bo cvrla predvsem v zahodni in srednji Evropi, prizanesla naši sončni strani Alp in bledoličnim Slovencem. Od junija do avgusta naj bi temperature prek 32 stopinj Celzija trpeli v Toulousu, Lyonu, Milanu, Firencah, Frankfurtu in Berlinu. Najhuje naj bi bilo na jugu Francije in severu Italije. Ljubljane ali Maribora pri AccuWeather ne omenjajo. Zaradi kombinacije vročine in spremljajoče suše bo na tem območju tveganje za nastanek požarov v naravi torej višje kot običajno.

Neurja s točo

Ker bo dež Evropo med poletjem obiskal bolj poredko, opozarjajo, se v takih dneh lahko razvijejo hude nevihte. Močni vetrovi in hudourniške poplave naj bi udarili predvsem na Poljskem, v Češki in Belorusiji. Za vzhodno Evropo bodo tako značilna predvsem silovita neurja, torej pogosta »huda ura,« ki jo bo spremljala toča. Od večjih mest bodo najbolj na udaru Praga, Vroclav, Varšava in Minsk. Opozarjajo tudi na nevarnost pojavljanja tornadov in »velike, uničujoče toče.« Zemljevid razkriva, da se bo Slovenija kot kaže izognila tudi tej pasti, prebivalci Dunaja in Münchna ne bodo imeli te sreče.

Hudourniki

Neurja bodo pogosta tudi na jugu Italije in Balkanskega polotoka, zato bodo največjo nevarnost predstavljale hudourniške poplave. Pri AccuWeather od večjih mest, ki se bodo srečevala s preobilico vode, poplavljanjem rek in zemeljskimi plazovi, izpostavljajo Rim, Neapelj, Tirano, Sofijo in Bukarešto. Na Balkanskem polotoku zaradi nestanovitnega vremena, ki bo preprečevalo, da bi vročinski valovi nad območjem vztrajali dlje časa, to poletje za razliko od lani naj ne bi cvrla peklenska vročina. Klub temu bo poletje nepresenetljivo eno najtoplejših v zadnjem desetletju. Najbolje naj bi jo sicer odnesel Iberski polotok, kjer jih z vidika »intenzivnosti« in »trajanja« vročinskih valov čaka »običajno« poletje. Slovenijo so uvrstili med države, v katerih bi moralo biti zaskrbljeno prebivalstvo pozorno predvsem na sušo. Bomo videli.Vreme

Ljubljana

23.07.2018

20°
 • TOR
  Partly cloudy in the afternoon.

  16° / 29°

 • SRE
  Partly cloudy starting in the evening.

  17° / 28°

 • ČET
  Partly cloudy overnight.

  17° / 30°

 • PET
  Partly cloudy overnight.

  17° / 31°

 • SOB
  Mostly cloudy starting in the evening.

  17° / 29°

Aktualne radijske novice