OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

07:44

RECI CES MI FALA

KLAPA RISPET

07:18

NE BOM TE PUSTIL SAME

POP DESIGN

07:11

AKO PROJDEMO

SKUGOR, MARKO

07:05

HOTEL CALIFORNIA

GIPSY KINGS

07:02

ZABORAVI ESPANU

PEJAKOVIC, ZLATKO

06:56

SU SU

NOVI FOSILI

06:53

URA BREZ KAZALCEV

ROBIC, NINO

06:48

HAVE YOU EVER SEEN THE RAIN

SMOKIE

06:44

LAGALA NAS MALA

PROESKI, TOSE AND TONY CETINSKI

06:40

LAZU LAZU SVE

TEQUILA

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

12. 08. 2017 19:50 | Gabrijel Toplak

FOTO: Kako je neurje divjalo v občini Duplek

V četrtek pozno popoldne je narava pokazala svoj »drugi« obraz. Po izjemni vročini se je nad severovzhodno Slovenijo razbesnelo pravo neurje z orkanskim vetrom in močnim dežjem.

Orkanski veter je izruval velik kostanj ob sprehajalni poti na vurberški grad. Foto: Gabrijel Toplak

Darinka Brezner, Zgornja Korena, neurje, streha

Darinka Brezner iz Zgornje Korene je bedela skoraj vso noč. Foto: Gabrijel Toplak

Četrtkovo poznopopoldansko neurje, ki se je razbesnelo nad severovzhodom Slovenije, je veliko škode povzročilo tudi v občini Duplek. Obiskali smo nekatere prizadete občane, ki škodo že od jutra sanirajo, s tamkajšnjim županom in delavci režijskega obrata pa smo si ogledali tudi največje razdejanje na komunalni infrastrukturi. Neurje je namreč v Zgornji Koreni skorajda popolnoma uničilo pred leti obnovljeno dvorano.

Najprej neurje, potem še alarm

Kot je povedal župan Mitja Horvat, je odkrita streha na dvorani povzročila zamakanje v notranjosti, uničena je izolacija. »Zagotovo bomo razglasili intervencijsko sanacijo, ki jo želimo izvesti čim prej. Vsaj prekriti jo bo treba, četudi smo nanjo začasno namestili folijo. Zavedamo pa se, da to ni rešitev,« je pojasnil Horvat. Škodo ocenjujejo, neuradno, na pol milijona evrov.

Nedaleč stran, le kakšnih dobrih pet metrov od dvorane, stanuje Pavla Miloševič. »Z ženskami smo imele pevske vaje v pritličju, ko smo naenkrat zaslišale močan veter. Kar dve sva komaj zaprli okno. Takoj smo odšle ven in samo čakale, kdaj bo veter kaj odnesel. Prometni znak se je zibal, streho z dvorane je kar odneslo. Nismo pa ničesar slišale, tako močno je pihalo. Ponoči skorajda nisem zatisnila očesa, saj se je na pošti pod njenim stanovanjem zgodaj proti jutru še vklopil alarm,« je razložila Miloševičeva, ob katero se je vso noč stiskal sedemletni vnuk Andraž. »Bilo me je kar strah, zato nisem upal spati sam,« je dejal.

dvorana, Korena, odkrita streha, zaščitna folija

Na odkrito streho dvorane v Zgornji Koreni.so namestili zaščitno folijo. Foto: Gabrijel Toplak

Prestavili odhod na morje

Pavla Miloševič, vnuk Andraž, Korena, dvorana

Mali Andraž se je kar nekoliko bal zaradi besa narave. Ob babici Pavli pa se je počutil varnega. Foto: Gabrijel Toplak

Skoraj vso noč je bedela tudi Darinka Brezner iz Zgornje Korene, pri kateri je neurje z močnim vetrom že okoli 19. ure začelo odkrivati streho hiše in gospodarskega poslopja. »Škoda, ki je nastala predvsem zaradi močnih sunkov vetra, je precejšnja. Večji del noči sem lahko le dežurala in opazovala, saj mi je s hiše odneslo še del fasade. Zdaj ko se je vreme umirilo, pričakujem pomoč sosedov in brata. Želim si, da to storimo čim prej, saj že napovedujejo nova neurja,« je povedala Breznerjeva. Nedaleč stran, kakšnih dobrih 50 metrov, je Branko Mugerle kot najbližji sosed ocenjeval škodo na hiši Darke Pihler, ki sicer živi na Nizozemskem. »Sem jo že obvestil, da ji je veter odkril del ostrešja. Naročila mi je, naj uredim ogled zavarovalnega agenta,« je dejal Mugerle. Ostrešje pa bo treba sanirati tudi pri Pravičkovih»Začelo se je v četrtek nekaj pred 19. uro. Orkanski veter z dežjem je začel odkrivati streho, podiral je stebre javne razsvetljave, klopotec. Vse, tudi smetiščne posode, je razmetalo naokrog. Komaj sem pobegnil v hišo,« je povedal Janko Praviček, ki je vsaj za en dan prestavil odhod na morje.

Družina Praviček, Zgornja Korena, neurje, sanacija, streha

Pri Pravičkovih so stopili skupaj, zavihali rokave ter prekrivali streho. Foto: Gabrijel Toplak

Veliko škode na cerkvenem objektu

Neurje ni zaobšlo niti Vurberka. Poleg poškodb na komunalni infrastrukturi in nekaj izruvanih oziroma podrtih dreves, zaradi katerih je ponekod promet čisto obstal, je velika škoda nastala na tamkajšnji cerkvi. Sanacije se je včeraj lotil tudi domači župnik dr. Avguštin Lah: »Razkrit je del strehe na cerkvi, dol je pometalo slemenjake, na zakristiji je veja zlomila šipo, precej strešnikov je letelo z gospodarskega poslopja, na pot okrog cerkve, kjer imamo procesijo, je padla izruvana bukev. K sreči so nam na pomoč priskočili številni verniki.« Dodal je, da ni strahu, da torkovega žegnanja – cerkev je posvečena devici Mariji – ne bi bilo. So pa strešne kritine odpadale tudi s strehe bližnjega gradu, medtem ko je bila zaradi odpadlih oziroma polomljenih dreves nekaj časa, dokler na delo niso prišli delavci režijskega obrata, neprevozna pot tako do cerkve kot do gradu.

Branko Mugerle, streha, Zgornja Korena

Branko Mugerle je sosedo, ki živi na Nizozemskem, o škodi že seznanil. Foto: Gabrijel ToplakVreme

Ljubljana

23.06.2018

12°
 • NED
  Mostly cloudy until evening.

  12° / 21°

 • PON
  Clear throughout the day.

  10° / 24°

 • TOR
  Partly cloudy starting in the evening.

  12° / 26°

 • SRE
  Clear throughout the day.

  13° / 24°

 • ČET
  Partly cloudy starting in the afternoon, continuing until evening.

  14° / 24°

Aktualne radijske novice