OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

22:17

S TOBOM

RUSKO RICHIE

22:12

ZASTAVE

PARNI VALJAK

22:08

ISPOD OVIH OBLAKA

GAZDE

22:03

SPONTANO

SOPRANOS

21:57

DALEKE LJUBAVI

KLAPA BONACA & KVATROPIRCI

21:53

JUBIM DAN KAD SAN TE SRIJA

GRDOVIC, MLADEN

21:48

TEBE TREBAM

KRUSLIN, ZELJKO & LATINO

21:44

CALIFORNIA BLUE

ENGELBERT HUMPERDINCK

21:41

RED RED WINE

UB 40

21:37

DOBRE DEVOJKE

NOVI FOSILI AND SREBRNA KRILA

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

17. 07. 2017 18:12 | M.K./STA

Erjavec: “To pa ni več hec!”

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju pozval k resni razpravi vlade ta teden o enostranskih dejanjih Hrvaške v Piranskem zalivu, ki so po njegovih besedah neposreden poseg v suverenost Slovenije in schengna.

"Ne gre več zgolj za kršitev meje med Slovenijo in Hrvaško, ampak tudi za kršitev schengenske meje in pravnega reda EU," poudarja Karl Erjavec. Foto: STA

"To pa ni več hec," je poudaril minister Karl Erjavec, ki pričakuje, da bo Slovenija v povezavi s tem poslala pismo Evropski komisiji.

Minister je obžaloval incidente v Piranskem zalivu in opozoril, da je Hrvaška ves čas želela, da ne bi bilo enostranskih dejanj, zdaj pa sama to počne. "Po izdaji arbitražne odločbe je bilo 52 incidentov, ki so enostranske narave, ker gre za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe," je izpostavil.

Ob tem je opozoril na dejstvo "izjemnega pomena", da je slovenska južna meja tudi zunanja schengenska meja, tako da ne gre več zgolj za kršitev meje med Slovenijo in Hrvaško, ampak tudi za kršitev schengenske meje in pravnega reda EU.

Erjavec meni, da bo treba ta teden v okviru vlade, s predsednikom vlade, in tudi v okviru koalicije opraviti resno razpravo o tem, kaj pomenijo ta enostranska ravnanja hrvaške strani. "Takšna enostranska dejanja so neposreden poseg v suverenost Slovenije in suverenost schengna. To pa ni več hec," je dejal.

Karl Erjavec in Boris Johnson

Pismo komisiji

Minister pričakuje, da se bo Evropska komisija odzvala, ko jo bo Slovenija obvestila o vseh teh zadevah. Meni tudi, da bi bilo treba napisati pismo komisiji, ker nima smisla opozarjati z diplomatsko noto na vsak incident.

Erjavec je tudi v razpravi zunanjih ministrov EU v Bruslju izpostavil pomen spoštovanja mednarodnega prava in opozoril, da ni mogoče uspešno izvajati evropskih politik, če članice ne spoštujejo mednarodnih odločb.

Komisija po njegovih besedah glasno kritizira določene države zaradi mešanja pristojnosti treh vej oblasti in zaradi odnosa do medijev, tu gre pa za državo, ki preprosto ignorira pravo EU, mednarodno pravo in odločbe sodišč.

Pri tem ne gre le za arbitražno odločbo o meji, temveč še za niz podobnih primerov: arbitražno odločbo v povezavi z madžarsko naftno družbo Mol, memorandum v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami in sporazum Drnovšek-Račan, ki je tragično končal na hrvaški strani, je naštel minister.

"Pričakujem, da bo Evropska komisija slej ko prej uvidela, da takšno ravnanje, obnašanje ne pritiče članici EU," je poudaril Erjavec.

S hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić se po ministrovih besedah danes nista pogovarjala, saj se je zelo težko pogovarjati, ko pa Hrvaška vztraja pri stališču, da arbitražna odločba zanje ne obstaja in ne velja. "Ne vidim posebnega smisla, da se pogovarjava, če stojiva na različnih bregovih," je dodal.

"Me pa veseli to, da članice EU podpirajo spoštovanje mednarodnega prava in arbitražnih odločb in sploh odločb sodišč," je še poudaril Erjavec po koncu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju.Vreme

Ljubljana

19.02.2018

 • PON.

  -3° / 1°

 • TOR.

  -3° / 3°

 • SRE.

  -1° / 3°

 • ČET.

  -2° / 3°

 • PET.

  -2° / 4°

Aktualne radijske novice