OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

01:41

200%

PIRATI

01:36

HLADNA SOBA

COLONIA

01:32

DAN LJUBEZNI 2014

DJ MRANIX & LADY S

01:32

DAN LJUBEZNI 2014

DJ MRANIX & LADY S

01:26

SVE JE S TOBOM NAPOKON NA MJESTU (DJT RMX)

CETINSKI, TONY

01:22

OPASNE VIBRACIJE

PIRATI

01:18

NIRVANA

ROZGA, JELENA

01:13

ODPELJI ME NA MARS

SLO ACTIVE

01:08

TREBACE TI

SAMARDZIC, ZELJKO

01:04

FAVORIT

UKRADEN, NEDA

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

17. 02. 2017 07:00 | kp

Janši psoval mamo

Na račun posnetka, ki je prikazoval brutalen pretep, se na spletu pojavljajo vroči odzivi in razgrete debate. Tudi med profesorjem zgodovine in prvakom stranke SDS.

Janša pričakuje, da se bo na račun profesorjevih besed opredelila gimnazija, na kateri dela. Foto: STA

Janez Janša je na enem od družbenih omrežij zapisal svoj komentar o posnetku, ki je v ponedeljek šokiral javnost; na njem 20-letnik in 29-letnik pretepata 26-letnika. »Veliko zgražanja ob nasilju na Facebooku. Tu, kjer zverinsko pomorjeni ležijo po breznih, množični morilci pa v grobnici narodnih herojev. Halo?« so njegove besede.

Opravičilo in žalitve

Blaža Mršića smo poskušali priklicati, da bi pojasnil ozadje zapisa. Poklicali smo ga večkrat, a brez uspeha.

Na ta Janšev zapis se je odzval Blaž Mršić in preden je prešel na bistvo, opozoril vse, ki bodo njegove besede brali, da bo, kar bo napisal, zelo nazorno. »Vnaprej se opravičujem vsem, ki imajo hipertenzijo, hipoglikemijo, ekstrasistole, atrijsko fibrilacijo in navaden prehlad. Naslednje vrstice bodo eksplicitne, blasfemične, vulgarne in prosim, da jih mlajši od 18 let preberejo pod nadzorom staršev ali skrbnika,« da najprej vedeti.

Potem pa naniza nekaj žalitev in psovk na račun Janše osebno in njegove matere ter mu predlaga, da ljudi odreši muk. »Pizda ti materina, seronja retardiran, jebale te luknje kolaborantov, da te jebale, smrad odvraten. Obesi se in reši svet pred tvojim ogabnim ksihtom in komentarji,« zapiše Mršić.

Blaž Mršić je profesor sociologije in zgodovine

Blaž Mršić je profesor sociologije in zgodovine. Foto: Gimnazija Franceta Prešerna

To je psihopat

Kaj je zmotilo Janšo?
Mršić po njegovem mnenju javno zagovarja nasilje, celo zločine proti človeštvu. In to z zelo 'izbranim' besednjakom. Pričakuje odziv šole.

Janša se je na njegove besede hitro odzval in javnost opozoril, da je avtor vsebine profesor na gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju. »Razmislite, kakšni psihopati vzgajajo naše otroke. Blaž Mršić je profesor zgodovine na gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju. Po ustavi mora biti javna šola ideološko nevtralna. Starši, ki imate tam vpisane dijake, zamislite se malo nad tem, da vam otroke vzgaja psihopat, ki javno zagovarja nasilje, celo zločine proti človeštvu. In to z zelo 'izbranim' besednjakom. Tudi reakcija vodstva gimnazije je potrebna,« Janša komentira besede profesorja na kranjski gimnaziji.

Odziv ravnateljice

Za komentar smo zaprosili Mirjam Bizjak, ravnateljico gimnazije, kjer Mršić uči. Dejala je, da »obžalujemo, da je naš sodelavec v socialnih medijih komuniciral na način, ki ne pritiče javnemu uslužbencu, ter krnil dobro ime naše šole in ugled učiteljskega stanu. Svoboda izražanja ni absolutna, saj se ne sme odražati skozi govor, ki spodbuja nestrpnost, sovraštvo in izključevanje. Z učiteljem se bomo o neprimernosti njegovega zapisa pogovorili ter se z ministrstvom za šolstvo pogovorili o ukrepih in sankcijah, ki so v primeru tovrstnega ravnanja javnega uslužbenca potrebni.«Vreme

Ljubljana

21.01.2018

 • TOR.

  -1° / 8°

 • SRE.

  -2° / 9°

 • ČET.

  1° / 10°

 • PET.

  5° / 9°

 • SOB.

  2° / 7°

Aktualne radijske novice