OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

11:14

SE IN SE

STAVEC, KARMEN

11:10

DOBRO DOSLI SAMPIONI

UKRADEN, NEDA

11:06

JUST A GIGOLO

BEGA, LOU

10:56

AJDE ODMORI

DANIJELA

10:53

LUTKA (RMX)

IVY

10:43

MAGICNA

KINGSTON

10:38

DVA SU ZRNA GROZDJA

MAGAZIN

10:33

NO ME AMES

LOPEZ, JENNIFER AND MARK ANTHONY

10:27

DA ZIVOTA IMAM DVA (LIVE)

RADOLFI, DAVOR

10:22

PROJDI MOJON KALON

KLAPA RISPET

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

16. 05. 2018 16:16 | S.R./STA

Trojni umor: Nepredvidljivi Žlender in tri srbske priče

Na mariborskem sodišču se je z zaslišanjem treh ključnih prič iz Srbije nadaljevalo sojenje Alexandru Žlendru, ki mu obtožnica očita sodelovanje pri trojnem umoru pred skoraj 25 leti v Beogradu.

Čeprav je zaslišanje zahteval obtoženi, ga danes na sodišče spet ni bilo, a se je sodnica Andreja Lukeš vseeno odločila izpeljati narok. Foto: STA

Alexandra Žlendra obtožnica bremeni umora iz koristoljubja, saj naj bi 9. oktobra 1993 sodeloval pri zločinu, v katerem so pod streli Radovana Joksića padli lastnik enega od butikov Nebojša Salatić, njegova partnerica Slavica Kovačević in njun mladoletni nečak. Obtoženi vse obtožbe zanika, ker naj ga v času zločina sploh ne bi bilo več v Srbiji, saj da je že pred oktobrom 1993 iz služenja vojaškega roka pobegnil v Slovenijo. Sodišče je Žlendra sicer leta 2015 že oprostilo obtožb, a je višje sodišče takšno sodbo razveljavilo.

Žlendrov zagovornik Tarek Naji je ob začetku današnje obravnave sodnico obvestil, da sta se obtoženi in njegov oče le dan pred narokom zglasila pri njemu in mu odvzela pooblastila, ker se ne strinjata z njegovo obrambo. Kot je dejal, sam tako ne more vplivati na ravnanje obtoženca, čeprav ga mora zastopati, saj je bil imenovan po uradni dolžnosti. Tožilec Darko Simonič se je strinjal s tem, da se obravnava opravi v odsotnosti Žlendra, je pa sodišče znova pozval, da v primeru njegovega prihoda na naslednje obravnave poskrbi za varnostnike, saj naj bi bil obtoženi zelo nepredvidljiv.

Srbske priče

Po vzpostavitvi video zveze s srbskim sodiščem so zaslišali Joksića, ki zaradi sodelovanja pri umoru že leta sedi v zaporu v Padinski Skeli, kjer prestaja 40-letno zaporno kazen. Že takrat je na sojenju v Srbiji obremenil tudi Žlendra, ki so ga šele leta 2011 izsledili slovenski pravosodni organi po tistem, ko je vse od izdaje tiralice devet let prej živel v Bistrici ob Dravi. Ker je medtem dobil slovensko državljanstvo in ga ni bilo mogoče izročiti Srbiji, je slovensko pravosodje prevzelo kazenski postopek.

Joksić je danes znova zatrdil, da je bil on samo izvršitelj kaznivega dejanja, vse skupaj pa da je organiziral Žlender. Sam sploh ni poznal žrtev, tja pa naj bi odšli zaradi nekega dolga. Obtoženi naj bi že nekaj dni prej v smehu govoril, da morajo z nekom obračunati, vendar je Joksić, kot je danes dejal, takrat to razumel bolj kot šalo.

Ob tem je povedal, da so se do kraja dogodka peljali štirje, ob njiju še brata Aleksandar Stanković in Nebojša Titelac, vendar slednja o vsem skupaj nista vedela ničesar. Počakala sta zunaj, je pa Joksić, kot sam trdi, po Žlendrovem ukazu žrtve ustrelil s pištolo škorpijon, saj je imel na njej dušilec.

Zapušča ga spomin

Sodišče je danes ponovno zaslišalo tudi Stankovića in Titelaca, ki sta bila sprva med obtoženimi, pozneje pa le še priči. Predvsem prvega je za razliko od zaslišanja na prvem sojenju precej zapustil spomin, saj se ni spomnil niti tega, kdo se je poleg njega in brata peljal v kombiju, vedel je le, da sta tam zunaj sprehajala psa, pozneje pa sta bila prisiljena oditi v stanovanje. Krvavega prizora in žrtev se sicer spomni, a bi jih rad čim prej pozabil.

Titelac je nato v glavnem pritrdil svojim izpovedim iz preteklih zaslišanj, sodnica pa bo 13. junija skušala opraviti zaslišanji še preostalih dveh prič, ki sta bili srbskim pravosodnim organom tokrat nedosegljivi.Vreme

Ljubljana

23.07.2018

21°
 • TOR
  Partly cloudy in the afternoon.

  16° / 29°

 • SRE
  Partly cloudy starting in the evening.

  17° / 28°

 • ČET
  Partly cloudy overnight.

  17° / 30°

 • PET
  Partly cloudy overnight.

  17° / 31°

 • SOB
  Mostly cloudy starting in the evening.

  17° / 29°

Aktualne radijske novice