OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

20:03

DANAS SI NETKO SUTRA SI NITKO

ZUNEC, SINISA

19:56

PAR JE BOZJI DAR

KARAN, GORAN

19:53

KDOR ZNA TA ZNA

KINGSTON

19:50

OH JULIE

STEVENS, SHAKIN

19:46

JEDAN U NIZU

ZAK, IVAN

19:41

ONA (RMX)

DAMIR FEAT. DADI DAZ

19:37

HOTEL NACIONAL

MERLIN, DINO

19:33

OD DUGA DO DUGA

ZECIC, DRAZEN

19:29

U TVOJIM MISLIMA

CENOV, SANDI

19:25

BOLJE BITI PIJAN NEGO STAR

KARMA

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

13. 09. 2017 13:01 | M.K.

Z njeno glavo v gobcu je pes mamo lastnika vlekel po dvorišču

Na policijski upravi Novo mesto, so danes pojasnili prve ugotovitve preiskave smrti 71-letnice, ki je včeraj umrla za posledicami poškodb od ugrizov psov. Policija napada ne obravnava kot kaznivo dejanje.

Na štoru pred hišo danes gorita sveči. Foto: Dolenjski list / M. Bezek-Jakše

Kot smo že poročali, se je včeraj popoldne, približno 15 minut čez drugo uro, v vasi Mavrlen nad Črnomljem zgodila tragedija. Psi pasme pitbul so namreč napadli in tako hudo poškodovali 71-letno mater lastnika psov, da je ta nekaj ur pozneje v novomeški bolnišnici umrla.

71-letno žensko so napadli trije psi, medtem ko jih je hranila v ograjenem prostoru, kjer so bili sicer nameščeni. Ženski so na pomoč priskočili sosedi, ki so tudi umirili pse in obvestili policijo. Pse so pred prihodom policistov in reševalcev prisebni sosedje uspeli pregnati in zapreti v hišo.

Reševalci in policisti so bili na kraju dogodka v trinajstih minutah po prvem klicu. Reševalci so oskrbeli in nato v novomeško bolnišnico odpeljali 71-letno žensko, ki je imela hude poškodbe zaradi ugrizov. Ob 17.30 uri je zaradi prizadejanih poškodb umrla.

Po podatkih Splošne bolnišnice Novo mesto je 71-letnica umrla zaradi izjemno hudih poškodb, ki so nastale kot posledica številnih pasjih ugrizov. Po začetni nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru so ugotovili ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah, CT diagnostika pa je pokazala izjemno težke poškodbe okostja, mehkih tkiv in žil.

S tako izjemno hudimi težkimi poškodbami oz. posledicami ugrizov domače živali se v novomeški bolnišnici do zdaj še niso srečali, so dodali. Lastnike domačih žival so pozvali, naj bodo še posebej previdni in da pravilno skrbijo za svoje živali.

Mavrlen, napad psov, hiša, mreža

Pse, ki so napadli žensko, bodo uspavali. Foto: Dolenjski list / M. Bezek-Jakše

Zakaj so psi napadli?

Policija še vedno ugotavlja, kaj je povzročilo napad psov. Kot je povedal Robert Perc, vodja Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto, je lastnik psov 40-letnik iz okolice Črnomlja.

"Zakaj in s kakšnim namenom je 71-letnica, ki je živela na naslovu bivanja skupaj s polnoletnim sinom, odšla do psov in kaj je povzročilo napad, še ugotavljamo ... Sam ugriz psa ni kvalificiran kot kaznivo dejanje," je pojasnil, zato proti lastniku za zdaj niso ukrepali, ugotavljajo pa morebitne druge nepravilnosti. Lastnik psov doslej še ni bil obravnavan zaradi kaznivih ali nasilnih dejanj, je povedal Perc.

O dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec, pri ogledu kraja je policistom strokovno pomoč nudila forenzična strokovnjakinja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.

Preiskava še ni končana

Policijska preiskava še ni zaključena. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja Mučenja živali po 341. členu kazenskega zakonika (pse je zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe, slabih higienskih razmerah, živeli so v lastnih iztrebkih …). 

Policija je leta 2014 zoper tega lastnika obravnavala prijavo, da naj bi se na tem naslovu nahajali psi za pasje borbe, vendar policijsko preverjanje tega takrat ni potrdilo.

Sam napadov psov in posledično tragično smrt policija zaenkrat obravnava kot dogodek in ne kot kaznivo dejanje, vendar preiskava še ni zaključena. Sum kaznivega dejanja se nanaša na skrb za pse. Če bodo sumi potrjeni, bo policija na okrožno državno tožilstvo poslala kazensko ovadbo, sicer pa poročilo o dogodku.

Pse bodo evtanazirali

Policija je na posestvu našla 13 psov. Vsi psi so pasme pitbul, med njimi je osem odraslih in pet mladičev. Najstarejši pes je letnik 2012, je pojasnil Branko Podpečan, direktor Območne urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto. Vse pse so odvzeli in namestili v zavetišče.

Pse, ki so napadli žensko, bodo uspavali. Inšpektorji so sicer ugotovili, da eden od psov, ki so bili na posestvu, ni v slovenskem registru. Ugotovili so, da je lastnica dveh psov avstrijska državljanka, sicer partnerica osumljenca, je še povedal Podpečan.

Zoper lastnika psov je inšpekcija doslej obravnavala eno prijavo, ki jo je podala policija, in sicer za nelegalni promet z mladičem psa. Takrat so opravili inšpekcijski ogled in na lokaciji našli 6 psov. Sicer pa ni podatkov, da bi psi iz te reje že kdaj napadali, je še povedal Podpečan. Ob prvem pregledu psov tudi niso našli kakšnih poškodb ali brazgotin, ki bi morda lahko izvirale iz pasjih bojev.

Screenshot from 2017-09-13 14-31-28

Sosedi ne bodo več dovolili vzreje psov. Foto: Dolenjski list / M. Bezek-Jakše

Sosedje so pretreseni

Na štoru pred hišo, ki spominja na počitniško hišico, danes v spomin na pokojno gorita sveči. Da se je okrog hišice nekaj dogajalo, potrjujejo tudi številne avtomobilske sledi na premočenih tleh, medtem ko trakov, ki so jih namestili policisti, da so zavarovali kraj dogodka, ni več. Čeprav je danes vse mirno, pa so v vasi nad dogodkom pretreseni.

Najbolj krvoločen prav najmlajši

Kot je po pisanju Dolenjskega lista povedal eden od treh sosedov, ki so prvi priskočili na pomoč napadeni, ki se je v vas skupaj s sinom iz Ljubljane preselila pred šestimi ali sedmimi leti, je njihovo pozornost pritegnilo čudno oglašanje psov. Sicer so bili pasjega laježa navajeni, a tokrat je bilo nekoliko drugačno. Ko so se približali hiši, ki je spodaj zidana, zgornji del pa je lesen, so opazili psa, ki je v gobcu držal glavo mame lastnika psov in jo vlekel po dvorišču. Napadla pa sta jo še dva psa. Sicer je bilo trenutno v hiši osem odraslih psov in šest mladičev, po besedah soseda pa jih je bilo včasih celo 25. Najbolj krvoločen je bil prav najmlajši od odraslih psov, ki mu je ime Babajega, in je, kot so sosedi izvedeli šele po včerajšnjem napadu, mamo lastnika enkrat že ugriznil.

»Ko smo pritekli na pomoč, je bila gospa kljub zelo hudim poškodbam pri zavesti. Upali smo, da bo preživela. Bila je zelo dobra soseda. Najprej smo s koli odgnali pse v hišo, potem pa priskočili sosedi na pomoč. Takrat nismo razmišljali o tem, da bi psi morda napadli tudi nas. Zanimivo pa je, da od gospe nismo slišali nobenega krika ali vpitja na pomoč,« je še vedno pretresen dejal sosed ter zatrdil, da sosedi ne bodo dovolili, da bi v tisti hiši še kdaj vzrejali pse. Tudi zato ne, ker je zaudarjalo daleč po okolici, psi pa so bili skoraj ves čas v hiši, kar za rejo gotovo ni primerno. Je pa sosed zatrdil, da lastnik psov zagotovo ni redil za pasje boje, še piše na spletni strani Dolenjski list.

pitbul, pes, napadalen, lajež,

Iz evidenc ni razvidno, da bi kateri od psov, ki so bili na vikendu, do zdaj koga napadel (fotografija je simbolična). Foto: Profimedia

Lastnika psov so inšpektorji do zdaj obravnavali enkrat

Kot je za STA povedala direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri istoimenski upravi Andreja Bizjak, so na posestvu našli 13 psov, od tega osem odraslih in pet mladičev. Nekaj psov je pasme pit bull, nekaj pa najverjetneje pasme xl bull. Lastnik petih odraslih psov in petih mladičev je po uradnih evidencah moški, ki tudi biva na vikendu, lastnica enega psa in domnevno še enega naj bi bila avstrijska državljanka, lastnik še enega psa pa moški iz Krškega.

Vse pse so inšpektorji začasno odvzeli in namestili v zavetišče, kakšna bo njihova nadaljnja usoda, pa se bodo še odločili. Za zdaj so ugotovili, da so 71-letnico zagotovo napadli trije psi. Ti bodo po besedah Bizjakove usmrčeni, saj tako nalaga zakon, enako pa se bo zgodilo s tistimi, za katere bodo morda še ugotovili, da so tudi sodelovali v napadu. Ob tem je dodala, da iz evidenc ni razvidno, da bi kateri od psov do zdaj koga napadel.

Lastnika psov so inšpektorji do zdaj obravnavali enkrat. Prijavo je 17. februarja podala policija, ker naj bi imel lastnik vsaj enega neregistriranega psa. "Nadzor na terenu smo izvedli v začetku marca. Ugotovili smo, da je na posestvu šest psov, za katere so bili sicer zagotovljeni minimalni predpisani pogoji, ni pa bila priglašena gojitev psov. Slednjo je namreč treba prijaviti, če imaš več kot pet odraslih psov. Lastnik je 4. marca 2017 enega psa izvozil v Avstrijo in ga tudi uradno prepisal na neko tamkajšnjo žensko, s čimer je nepravilnost odpravil," je pojasnila Bizjakova.

Ali je do izvoza dejansko prišlo, inšpektorji po njenih besedah še ugotavljajo, so pa inšpektorji istega psa ob torkovem napadu našli na Mavrlenu. Bizjakova je ob tem zagotovila, da drugih prijav niso prejeli.

Še več podrobnosti boste lahko prebrali v jutrišnji izdaji časnika Novice Svet24.Vreme

Ljubljana

18.07.2018

26°
 • ČET
  Mostly cloudy starting in the afternoon.

  15° / 29°

 • PET
  Mostly cloudy throughout the day.

  16° / 28°

 • SOB
  Rain starting in the afternoon, continuing until evening.

  16° / 27°

 • NED
  Partly cloudy until evening.

  14° / 25°

 • PON
  Clear throughout the day.

  14° / 26°

Aktualne radijske novice