OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

04:32

BEZOBRAZNO ZELENE

SAMARDZIC, ZELJKO

04:26

I VE BEEN THINKING ABOUT YOU

LONDONBEAT

04:23

ZIVOT SI MOJ POTROSILA

GIULIANO

04:18

AMOR

ZANA

04:12

JOS TE CEKAM

BACIC, LIDIJA I KUMOVI

04:07

KAD POLKU ZASVIRAM

LEPI DASA

04:02

RUJNO VINO

MAMBO KINGS

03:56

ORIGINAL (REMIX)

KINGSTON

03:53

STO VIDIS TO SAM JA

KRUSKA

03:50

SVE JE MOGUCE

TAMBURASKI SASTAV KAS

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

17. 07. 2017 15:16 | G.G.//J.A./M.K./STA

Obtožena Olovec in Kovač trdita, da se ne spominjata natančno, kako sta pretepala 26-letnega Andreja

Na Okrožnem sodišču Krško se je začela glavna obravnava v sojenju Alešu Olovcu in Martinu Kovaču, ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja brutalno pretepla 26-letnega Andreja Cekuto, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook.

Obsojena Aleš Olovec (levo) in Martin Kovač. Foto: STA

V okviru glavne obravnave, ki poteka pred petčlanskim sodnim senatom, v katerem so ob dveh sodnikih še trije porotniki, je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek najprej zaslišala osumljenca, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje umora in neupravičeno snemanje in ki krivdo, tako kot na predobravnalnem naroku, zanikata.

Martin Kovač

Martin Kovač Foto: STA

Kot je po današnji obravnavi povedala tožilka Mateja Roguljič, obramba osumljencev, 20-letnega Olovca in 29-letnega Kovača, temelji na tem, da sta bila v času dejanja vinjena in da se vsega ne spominjata, kar je po njenem povsem logična obramba.

"Ni šlo za umor ali naklepni umor," je zatrdil Olovec in dodal, da tej trditvi v prid govori tudi to, da je na koncu poškodovanega Cekuto, da se ta ne bi zadušil, obrnil na bok.

Med drugim je dodal, da se zaradi močne alkoholiziranosti dogodka jasneje ne spominja, a je kljub temu navedel še kar nekaj podrobnosti, kako je zadeva potekala.

»Po tistem sem imel krvave, otečene in razpokane členke na rokah. Ker so bili krvni madeži tudi po pesku, mislim, da nisem udarjal le Cekute po obrazu, ampak sem mikastil tudi po pesku.«

Nekaj ur prej sta se pomerila

Povedal je še, da sta se s pokojnim nekaj ur prej pomerila v dogovorjenem dvoboju. »Andrej me je izzval, hotel je vedeti, kdo je močnejši. Rekel sem mu, da se nočem tepsti, a me je izzival toliko časa, dokler nisem privolil. Snemal naju je Martin z mojim telefonom, pobudo za snemanje pa je dal Andrej,« je še povedal Olovec in nadaljeval, da so po tistem šli v Kovačevo hišo, nekaj časa so še pili in igrali karte, nato naj bi Martin Andreju dal denar, da je šel po cigarete, a se je vrnil brez denarja in cigaret. »Ko se je vrnil, sva ga midva čakala na poti pred hišo,« je opisoval situacijo preden se je začel obračun, zaradi katerega Cekute danes ni več med živimi.

Najprej miril, potem sodeloval in snemal

Na alkohol in slab spomin se je izgovarjal tudi Kovač, ki je sicer povedal, da je prvo merjenje moči, ki naj bi ga izzvalo Cekutino izzivanje in žaljenje, kasneje preraslo v pretep, pri katerem je sam sodeloval z nekaj brcami v žrtvin hrbet in glavo.

»Andrej je »zajebaval« Aleša. Rekel sem jima, naj se umirita, a je Andrej še naprej »jebal« mamo Alešu, ta pa je ponavljal, naj neha. Andrej tega ni razumel. Potem sta se stepla,« je opisoval Kovač.

Je pa pretep posnel, pri čemer je zatrdil, da mu je telefon, pripravljen za snemanje, dal Olovec in da pri tem ni vedel, da gre za neposreden prenos dogajanja na spletu. Po njegovih besedah so inscenirane pretepe sicer snemali tudi že pred tem, prvo snemanje pa da je predlagal celo pozneje umrli 26-letnik.

Kovač je dodal tudi, da je na koncu predlagal, da bi za pretepenega poklical reševalce, a se Olovec s tem ni strinjal.

Aleš Olovec

Aleš Olovec Foto: STA

Pred sodišče je stopil tudi izvedenec sodne medicine Borut Štefanič, ki je ocenil, da so večino žrtvinih poškodb povzročile brce. Za pretepenega pa ob prihodu reševalcev ni bilo več pomoči.

Na koncu je sodnica zaslišala še psihološkega izvedenca Mateja Kravosa, ki je dopustil možnost, da je zaradi močne alkoholiziranosti vseh treh udeležencev pretepa - šlo je namreč za tridnevno popivanje - in različnega besednega obkladanja, vsem prekipelo. Pri tem pa zaradi vajenosti do alkohola po njegovi oceni ni šlo za dejanje v afektu, temveč za stanje večje brezbrižnosti.

Kravos je dodatno ocenil, da snemanje in njegova zahtevnost kažeta, da je bilo v ozadju vendarle "nekaj razuma".

Poudaril je, da je v tem primeru, ko sta obtoženca dejanje posnela, moč sklepati, da sta bila vendarle sposobna razmišljanja, saj je bilo treba telefon nastaviti. "Dojemanje situacije ni bilo patološko," je trdil psihiater in dodal, da je alkohol v tem primeru pripeljal le do večje brezbrižnosti.

Aleš Olovec, Martin Kovač

Obsojena Martin Kovač (desno) in Aleš Olovec. Foto: STA

Kot je po obravnavi ocenila tožilka Mateja Roguljič je pristop obrambe, katere argumenti temeljijo na tem, da sta bila obtožena v času dejanja vinjena, kar je potrdila tudi ustrezna analiza, in da se vsega ne spominjata, povsem logičen.

Glede na to, da skuša Kovačeva obramba dokazati, da je njegova odgovornost za omenjeni napad manjša in da je do tega prišlo na Olovčevo pobudo, pa za zdaj vztraja pri obtožnici za oba, da gre za umor v sostorilstvu, za kar je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen, je še dejala.

Glavna obravnava se bo z zaslišanjem prič nadaljevala v ponedeljek, 24. julija.Vreme

Ljubljana

21.06.2018

15°
 • PET
  Partly cloudy overnight.

  8° / 22°

 • SOB
  Mostly cloudy throughout the day.

  9° / 21°

 • NED
  Clear throughout the day.

  10° / 22°

 • PON
  Partly cloudy starting in the afternoon, continuing until evening.

  10° / 24°

 • TOR
  Clear throughout the day.

  11° / 26°

Aktualne radijske novice