OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

16:00

KAD SE PRIJATELJI RASTAJU

STAVROS, JASMIN

15:10

LJUBAV NOSI TVOJE IME

BARUNI

15:07

SVE BI SEKE LJUBILE MORNARE

JOLE

15:06

PALME IN VALOVI

MAMBO KINGS

15:05

VZEMI VSE

KINGSTON

14:56

BE MY BABY

GRACE, LESLIE

14:52

STO TI DADOH

COLIC, ZDRAVKO

14:48

KRALJICA

ZVITA FELTNA

14:42

GOT MY MIND SET ON YOU

HARRISON, GEORGE

14:39

POLICIJA TRENIRA STROGOCU

LETECI ODRED

Prvotno objavljeno na spletnem portalu Svet24.si

17. 07. 2017 20:00 | lt

Grosisti s cvetjem, ki med rožami prodajajo koko

Kalabrijska mafija je svoje lovke razvila po vsem svetu in narkotike uvažala med cvetličnimi lončki.

Vincenzo Crupi na levi in njegov svak Vincenzo Macri na desni. Foto: Policija

Leta 2005 sta dva italijanska državljana, Vincenzo Crupi s svakom Vincenzom Macrijem, na Nizozemskem postavila podjetje Fresh BV, ki se je ukvarjalo s cvetličarstvom. Sedež dejavnosti sta odprla na slavni cvetličarski veletržnici Aalsmeer v bližini Amsterdama.

Cvetje tam 24 ur na dan potuje z veletržnice in obratno. Dobrine prihajajo iz tako različnih predelov, kot so denimo države Južne Amerike in na drugem koncu sveta Etiopija. Trguje se tako s cvetlicami, ki v Evropo pridejo z letalskim prevozom, kot z bolj trpežnimi lončnicami, ki se tovorijo v kontejnerskem prometu. Rastline se nato razvozijo po vsej Evropi.

Italijanski projekt preiskovalnega novinarstva IRPI v sodelovanju z nemškimi kolegi Correctiv poroča, da italijansko tožilstvo Crupija in Macrija obtožuje zlorabe cvetličarskega posla kot krinke za trgovino s prepovedanimi narkotiki. Konkretno naj bi pod to pretvezo v Evropo uvažala velike količine kokaina in ga po kontinentu razvažala skritega med cvetjem. Specifike te logistike so na podlagi prisluhov popisali na več kot 1700 straneh sodnega spisa.

Aalsmeer

Mafija je svojo dejavnost zaradi stroge italijanske zakonodaje preselila na globalno raven. Kot glavno uvozno pristanišče je uporabljala nizozemski Rotterdam ter cvetlično veletržnico Aalsmeer. Foto: Profimedia

Vincenzo Macri se sprva izogne policistom. Aretirajo ga šele prejšnji mesec v Braziliji, ko se poskuša s ponarejenim venezuelskim potnim listom vkrcati na letalo za Venezuelo. Oblasti domnevajo, da je tam tiho živel vse od leta 2015. Macri je trenutno priprt v Braziliji, Italija zahteva njegovo izročitev.

Aretirali več kot 50 osumljencev

Crupija septembra 2015 aretirajo v Italiji, skupaj z več kot 50 drugimi osumljenci. Sojenje je trenutno eno najpomembnejših pri sosedih, saj bo v primeru obsodbe država zlomila hrbtenico zloglasnemu mafijskemu kartelu 'Ndrangheta, trenutno najmočnejši italijanski mafijski strukturi, ki je po svojem vplivu presegla podobno organizirano sicilijansko Cosa Nostro.

Italijanska preiskava ni ciljala samo na kriminalno dejavnost v Italiji, temveč na celotno preskrbovalno verigo, ki se prek Nizozemske razteza od Južne Amerike ter vse do držav članic Evropske unije. Pri tem so preiskovalci naleteli na tipično težavo pri sojenju organiziranemu kriminalu, ki se razteza mednarodno. Zakonodaje različnih držav niso harmonizirane, tako so nizozemska sodišča zavrgla vse obtožnice proti osumljenim. Iz sodnih zapisov namreč sledi, da so bili skoraj vsi dokazi zoper obtožene zbrani v Italiji. Med njimi ni ničesar, kar bi dokazovalo način, kako so obtoženi kokain tovorili iz Južne Amerike na Nizozemsko.

tovornjak

Med prvimi so leta 2014 aretirali albanskega državljana, ki so ga zasačili, ko je iz tovornjaka za razvoz cvetlic prevzel paket kokaina. Foto: Profimedia

Biti član mafije je nelegalno le v Italiji

Nizozemski sodni mlini trdijo, da so morali vse obtožnice zavreči, ker samo italijanska zakonodaja omogoča, da je nekdo obtožen kot pripadnik organiziranega kriminala. Tovrstnega zakonskega okvira ne poznajo nikjer drugje na svetu. »Sojenje za članstvo v kriminalni organizaciji bo tako potekalo v Italiji,« je sporočilo nizozemsko ministrstvo za pravosodje, »zato smo vse obtožnice na Nizozemskem zavrgli.« Nepresenetljivo so to že izkoristili odvetniki obtoženih, ki se na to dejstvo sklicujejo kot na dokaz njihove nedolžnosti.

Tožilstvo se zdaj nadeja, da bodo obtoženi spoznani za krive na podlagi kompleksnega vozla italijanske, nizozemske in evropske zakonodaje, s pomočjo katere bodo nato v različnih državah lahko izvršili italijanske obsodbe.Vreme

Ljubljana

18.08.2018

30°
 • NED
  Partly cloudy in the afternoon.

  16° / 31°

 • PON
  Partly cloudy in the afternoon.

  17° / 31°

 • TOR
  Partly cloudy starting in the evening.

  16° / 31°

 • SRE
  Partly cloudy throughout the day.

  17° / 30°

 • ČET
  Mostly cloudy throughout the day.

  17° / 29°

Aktualne radijske novice