OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

00:42

NE NE NE

RESNIK, VILI

00:38

OKANO

COLIC, ZDRAVKO

00:28

INTERNACIONALNI POP MIX 2001 (11MIN)

TRIO GUST

00:24

VIDIM TE U BIJELOM

TARAPANA BAND

00:21

TREBAM TE NOCAS

GAZDE

00:17

LJUBIM SAMO TEBE

VOZELJ, MARKO & MOJSTRI

00:12

AFRICA

PERPETUUM JAZZILE

00:09

STO BI MI

MINEA

00:06

NINANANA

ZAGAR, TANJA

00:03

HALO

SEVERINA

18. 01. 2019 10:00 | RA

MED VOŽNJO UPORABLJAJ PAMET, NE PAMETNEGA TELEFONA

Telefon ubija! Foto: AVP

Mobilni telefoni so zaradi stalne uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. To kažejo tudi rezultati raziskave Agencije za varnost prometa (AVP), ki so pokazali, da med vožnjo, kljub prepovedi, mobilni telefon uporablja kar 75 % voznikov. Motite se, če mislite, da se vam nič ne more zgoditi, v prometu odločajo sekunde, časa za reakcije pa je malo.

Uporabo mobilnih telefonov sicer ne beležimo med vzroke prometnih nesreč, vendar so zaradi stalne uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. In to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje. AVP tudi letos vodi in koordinira nacionalno akcijo, s katero opozarjajo na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. V času akcije, ki poteka od 14. do 27. januarja 2019 bodo voznike posebej opozarjali, da mobilni telefoni ne sodijo v promet, s strani policije pa bo potekal tudi poostren nadzor.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, med pisanjem SMS sporočila pa kar 4x več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji.

Slabši reakcijski čas in počasnejše zaznave

Številne študije, kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je z nevro znanstveniki opravila agencija, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo se poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa. Zaradi uporabe mobilnega telefona obstaja tudi večje tveganje pri odločitvah. Oči gledajo, vendar možgani ne vidijo!

Oči gledajo, vendar možgani ne vidijo!

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo zato ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. A tudi prostoročno telefoniranje ni povsem varno, saj tuje raziskave kažejo, da lahko prav tako odvračajo pozornost voznika, kot običajna uporaba mobilnega telefona brez prostoročne opreme.

VideogalerijaNaj bo Aktual z vami vedno in povsod!

Slike so simbolične.

Skodelica za kavo
Nakup
Aktualova majica
Nakup

Brezplačni prenos

Melodija zvonenja
Prenesi (MP3)
Budilka
Prenesi (MP3)