TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

14:57

AKO TE PITAJU

PETAR GRASO

14:53

TISINA

MASSIMO

14:50

RISKIRAJ

IVAN ZAK

14:46

KAD BI BIO BLIZU

MAGAZIN

14:41

JAGODE IN COKOLADA

ROK N BAND

14:37

STARIMO LJUBAVI

MIRO TODOSOVSKI

14:34

LUDO MORE

KLAPA MASLINA

14:27

SKRINJA LJUBAVI

OLIVER DRAGOJEVIC & TOMISLAV BRALIC

14:24

ZDAJ IN ZA VEDNO

ALYA

14:19

ZASTO ZATO

NINA DONELLI

01. 04. 2017 12:24 | nl

Program VARNO NA KOLESU osvaja Slovenijo

Kako otroku omogočiti varno kolesarsko izkušnjo?

Vseslovenski program Varno na kolesu, ki poteka že 5. leto zapored, je od leta 2012 do danes združil že več kot 10.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol, svojo misijo pa uspešno uresničuje tudi v letošnjem šolskem letu. Cilj programa je najmlajše, ki se šele pripravljajo na samostojno vožnjo s kolesom v prometu, opozoriti na potrebno prometno znanje, jih spodbuditi k varnemu samostojnemu vključevanju v promet in uporabi kolesa v vsakdanjem življenju.

S kolesom v šolo. Kdaj in kako?

Kako poskrbimo, da bo pot varna, sploh takrat, ko otrok samostojno vstopa v promet? Kolo je izjemno priljubljeno med najmlajšimi, saj jim predstavlja zabavo in hkrati prvo prevozno sredstvo, ki ga lahko vozijo samostojno. S tem postanejo del javnega prometa, kjer vladajo točno določene zakonitosti, ki jih morajo spoštovati. »Otroci so izjemno dojemljivi, vendar smo odrasli tisti, ki jih moramo usmerjati in jim pojasniti, kakšna je njihova vloga v prometu. Če se bodo zavedali pomena varnosti in osvojili potrebne predpise, potem zagotovo lahko povsem suvereno vstopajo v promet,« pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu Butan plin, ki ob tem dodaja: »Program Varno na kolesu spodbuja šolarje k osvajanju potrebnih prometnih vsebin, uporabi ustrezne kolesarske opreme in hkrati k aktivnemu načinu preživljanja prostega časa.«

Kolesarski izpit je nadvse pomemben z vidika pridobivanja ustreznih teoretičnih in praktičnih znanj, razpis Varno na kolesu pa njihova znanja še nadgrajuje. Sodelujoči osnovnošolci skozi različne naloge spoznavajo cestnoprometne predpise, morebitne nevarne točke v prometu, kolesarsko opremo in hkrati odkrivajo tudi zabavno plat kolesarjenja kot rekreativnega športa. Program se v marcu zaključuje z zadnjim sklopom nalog, medtem ko bodo v aprilu in maju sledile še zaključne prireditve po Sloveniji.

Med 7. in 25. aprilom 2017 bodo na izbranih osnovnih šolah potekale regionalne podelitve, kjer se bodo srečale sodelujoče osnovne šole v posamezni regiji. Sklepno dejanje s podelitvijo nagrad desetim najboljšim osnovnim šolam se bo odvilo z veliko zaključno prireditvijo, ki bo potekala 25.maja 2017 v ljubljanskem Koloseju.

f6a6fe5aa27638e6f77f1e9cf9fc7ece.jpeg

Na regionalnih podelitvah bomo sodelujoče učenke in učence razveselili s priznanji ter praktičnimi darili, predali zahvale mentorjem, nazadnje pa bomo razglasili še finaliste iz posamezne regije. Svoja stališča o varnosti kolesarjev in priložnostih za še varnejše kolesarske poti nam bodo poleg nosilca razpisa zaupali tudi predstavniki lokalnih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Na srečanje so poleg ravnateljev, mentorjev in predstavnikov učencev posameznih šol v regiji vabljeni tudi predstavniki občinskih oblasti.

Program Varno na kolesu organizira družba Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC.

Fotogalerija