TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

9:07

JEANS GENERACIJA

NEKI TO VOLE VRUCE

9:03

KO NAM BRANI

PETAR GRASO

8:56

JUTRO DONOSI KRAJ

VESNA PISAROVIC

8:53

KAKO TE DUSO JUBIN

ZDRAVKO SKENDER

8:49

ZOVES ME NA CASU VINA

MALIGANI

8:41

NADALINA

OLIVER DRAGOJEVIC & BORIS DVORNIK

01. 12. 2017 16:10 | RA

PIHAJ IN PRIPIHAJ DO 0,0

Nagradna igra je zaključena! Vsem dobitnikom Tečaja varne vožnje čestitamo!

Nagradna igra

Na Aktualu boste od ponedeljka naprej »pihali«! Čeprav smo ravno praznovali 10. rojstni dan, tokrat ne boste pihali svečk.  Pihali boste "ALKOTEST"!

In kaj bo vaša naloga?

Pozorno poslušajte AKTUALOV jutranji program! Na znak voditeljev hitro vzemite telefone v roke in pokličite na 01 58 58 880. Tisti, ki bo prvi, bo imel super nalogo! PIHALI BOSTE v ETER in toliko časa, da boste prišli do 0,0 sekund! Če vam bo brez dodatnega vdiha uspelo pripihati od 10 do 0,0 sekund, boste prejeli Tečaj varne vožnje

Splošni pogoji

Javna agencija republike Slovenije za varnost prometa in AKTUAL se zavzemata za 0,0 šofer!

Alkohol žal, še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč, pogosto se povezuje s prehitro vožnjo, ter vožnjo v nasprotni smeri oziroma strani.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar posledično pomeni, da vpliva na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se  težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelskem vidu, podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja, podaljšanje reakcijskega časa itd., kar pomembno vpliva na naše varno vedenje in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

Prav tako vozniki pogosto menijo, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki ali pripomočki, kot so npr. svež zrak, telesna aktivnost, spanje, žvečilni gumiji in mastna hrana. Vedeti moramo, da ti ukrepi ne vplivajo na alkoholiziranost, upočasni se samo prehajanje alkohola v našo kri. Sama predelava alkohola pa je približno enako hitra – alkohol se razgrajuje v jetrih – približno 1 enota alkohola na uro ali več, celo še več ob večji popiti količini ali obolelosti jeter. Hkrati je pomembno zavedanje, da smo lahko po zabavi in po samo nekaj urah spanja zjutraj še vedno močno pod vplivom alkohola in je uporaba prevoznih sredstev ravno tako nevarna.

Zato bodimo odgovorni do sebe in do drugih in ne pijmo alkohola, ko sedamo za volan!