OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

20:53

OCI U OCI

CENOV, SANDI

20:48

CARELESS WHISPER

MICHAEL, GEORGE

20:45

KAD SJETIS SE MENE

ZECIC, DRAZEN

20:41

MOJA TAJNA LJUBAVI

DRAGOJEVIC, OLIVER

20:11

TEBE CUVAM ZA KRAJ

COLIC, ZDRAVKO

20:08

DEKLE MOJEGA PRIJATELJA

ROK N BAND

20:04

TI SI JOS PREMLADA

GAZDE

20:03

BODI IN

ZAKA PA NE

19:57

ME ZNAS SE OBJETI

ODERLAP, MAJA

19:52

JA SAMO PJEVAM

SEVERINA

Tanja Seme

Gospa natakarica ali »kelnarca«?

Naloga natakarja je, da jedi, ki jih naroči gost in pripravi kuhar, primerno, strokovno in prijazno postreže gostu. Gostu postreže tudi s pijačo. To je kratek opis poklica natakar, ki ga najdemo na spletni strani ZRZS.  Vendar ni nikjer podrobno definirano, kaj je primerna oz. strokovna postrežba. To najbrž dijake, ki se odločijo za poklic natakar, naučijo v šoli, seveda pa je praksa tista, ki pokaže pravo strokovnost oz. primernost postrežbe.

Zagotovo je razlika med postrežbo v kakšnem elitnem hotelu ali na gasilski veselici in menda se tudi sam kader naziva temu primerno. V hotelu ali kakšni elitni restavraciji imamo natakarje, na veselicah pa kelnarje. To je neka čudna definicija, ki daje točno vedeti, kaj si ljudje mislijo o tistih, ki nas vprašajo, kaj si želimo in nam željo tudi uresničijo, če le ne zmanjka določene malice ali pijače. A ne glede na to, kako jih nazivamo, vsi so ljudje.

Natakar, kelnar, točaj ali kako že jim pravite, je tam, da vam postreže najboljšo možno verzijo pijače in prezentira tisto, kar kuhar ustvari v kuhinji.

Nekdo, ki ni nikoli stopil za šank se niti ne zaveda koliko znanja, predanosti in koncentracije je potrebno, da dobite na mizo npr. okusno skodelico kave ali pa vino na pravi temperaturi, še posebej, ko postrežejo dvajset ali več ljudi, čeprav se marsikomu zdi, da samo pritiskajo neke tipke na napravi iz katere priteče kava.

To, da nam strežejo, ne pomeni, da so naši sužnji ali nekdo, na katerem lahko zdravite svoje komplekse ali stresate svoje frustracije.

Delo natakarja ali kelnarce, če hočete, je resno, odgovorno in naporno delo. Zato jih prosim spoštujte in jim vsake toliko podarite kakšen nasmeh ali kompliment.

In zakaj ta blog? Zaradi lastne izkušnje pred dvema tednoma, ko sva s sodelavko Mojco stregli na račun izgubljene stave. Bilo je super. Izkušnja je fantastična. Kar pa me najbolj veseli je to, da po tej izkušnji še bolj cenim poklic natakarja.

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.



Naj bo Aktual z vami vedno in povsod!

Slike so simbolične.

Skodelica za kavo
Nakup
Aktualova majica
Nakup

Brezplačni prenos

Melodija zvonenja
Prenesi (MP3)
Budilka
Prenesi (MP3)