TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

21:47

LE S TEBOJ

DOMEN KLJUN

21:42

LIPO MI JE TU

KLAPA RISPET

21:38

TKO MI TE KRADE

IVAN ZAK

21:30

IZGUBIVA SE V NOC

KINGSTON

21:27

USNE BOJE VINA

SARMERI

21:23

KOKOLO

MAGAZIN

Anita Gošte

Gremo na cigaret?

»O, tale pa kadi! In zdaj s kajenjem posiljuje še druge.« Brez slabih misli, hehe. Hvala. Ne, to ni nikakršno oglaševanje tobačnega izdelka, niti vas ne pozivam, da daste v usta to škodljivo palčko.

Ker se precej ukvarjam z jezikom – pa ne s tistim v ustih, pač pa s tistim, katerega predstavlja sistem izraznih sredstev za govorno in pisno sporazumevanje – velikokrat dobim kakšno jezikovno vprašanje. Bralki Sandri, recimo, ni povsem jasno, zakaj kdo reče, da gre na »cigaret«, spet drugi pa gre na »cigareto«.

Sandri in vsem, ki ste vsaj malo jezikovno vedoželjni, naj najprej razložim, da v knjižnem jeziku rečemo »cigareta«, se pravi, da je samostalnik ženskega spola. Tako bomo knjižno rekli, da Nina v rokah drži cigareto, narečno pa kdo tudi reče, da ima Nina v rokah cigaret.

Strokovno se procesu, ko beseda, ki ni moškega spola, prehaja v moški spol, reče maskulinizacija (cigareta : cigaret). Maskulinizacijo zaznamo v številnih osrednjih narečjih v pasu ob Savi (tu je povezana z vokalno redukcijo) in tako kot Zasavka govorim tudi sama. Poleg primera »cigareta« vam lahko omenim tudi primer besede »tableta«, ki je ženskega spola, a pogosto preide v moški spol oz. obliko »tablet«.

To je bilo to. Malo neškodljivega dima in stranskih učinkov, kajne?

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.