OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

20:04

TONKA

NOVI FOSILI

19:55

SREBRNA KRILA (MIX)

DANIJELA

19:52

MOJE SRCE

MAMBO KINGS

19:49

KAD BI DAO BOG

CETINSKI, TONY

19:42

ZAVELA ME ANA

MEJASI

19:38

NINA ZOVU ME

DONELLI, NINA

19:34

THE ONE AND ONLY

HAWKES, CHESNEY

19:30

LAURE NI VEC

RUDAN, MIRAN

19:25

ZOVU NAS ULICE

CRVENA JABUKA

19:07

STA TI ZNACI ON

ZECIC, DRAZEN

Tony Carter

Tri pikice

Moj današnji zapis bo dobesedno navajanje zapisa Mačje hiše, ki se popolnoma ljubiteljsko, prostovoljno in predano ukvarja z zavrženimi mačkami, jih oskrbi in jim poizkuša najti nov, ljubeč dom. Njihov nedavni zapis se me je zelo dotaknil, upam, da se bo tudi vas. Želim si, da se boste vsaj danes odpovedali eni kavi in jim darovali, tako, da pošljete SMS s ključno besedo POMOCMH5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za oskrbo brezdomnih muc v Zavetišču Mačja hiša.

Zapis Mačje hiše, Facebook, 15. april 2018:

Kljub vsemu prizadevanju smo danes popoldan izgubili še enega mucka, živ je še eden, edini, ki na pogled ni bil hudo poškodovan. Kljub prebedeni noči v upanju, da nam bo uspelo pri življenju ohraniti oba in kljub marsikateri solzi, ki je kar sama spolzela iz vsega hudega vajenih oči, bomo tokrat vseeno malo daljši.

Domačih mačk je preveč. Neznosno hitro in številčno se razmnožujejo. Mačke niso živali, katerih rojstva bi morala uravnavati narava, saj so v naravi tujek, kar je posledica dejstva, da smo jih udomačili ljudje. Kar pomeni, da smo za njih v celoti odgovorni.

Slovenska mentaliteta je na področju mačk primitivna, po domače bi lahko rekli, da smo »sto let za leseno žlico«. Mačke so v večini tista bitja, ki so tam nekje na kozolcu, dokler lovijo miši, v svojem življenju ne vidijo veterinarja, ne primerne hrane in vse bolhaste in ušive končajo v grmovju, na cesti ali pa pod lopato njihovega »lastnika«.

Ti isti lastniki to hitro in številčno razmnoževanje mačk uravnavajo z ubijanjem na različne, tudi najbolj nagnusne načine, opravičujejo pa se s tem, da so tako navajeni, da je sterilizacija oz. kastracija nenaravna, draga in da z njo nočejo mučiti svojih mačk?!

Tiste malo bolj srečne so doma pri »ljubiteljih mačk«, ki jih imajo za igračo otrokom, velikokrat imajo legla, ki so tudi igrača otrokom, ki jim tako želijo omogočiti, da vidijo in doživijo »čudež življenja« Ti čudeži potem končajo pri vsakem, ki ima nekaj minut časa, da pride po žival ali pa jih odvržejo za prvim vogalom, v gozd,…nekam pač, ali pa imajo lastniki takšno »srečo«, da do naslednjega legla vse povozi ali jih raztrga kakšna žival.

Za takšno, slabo stanje na področju mačk, ni kriva ne država, ne vesoljci, ampak smo za to krivi ljudje, ki tukaj živimo. Vsi tisti, ki imate nesterilizirane živali, ki zamižite in si zamašite ušesa, čeprav veste, da vaši bližnji prijatelji, sorodniki sosedje mučijo in ubijajo svoje živali, predvsem novorojene mačje mladičke. Vsi tisti, ki imate v tragični situaciji ki je, povsem nepotrebna nova mačja legla, ki se slinite ob objavah novorojenih čudežkov, ki bodo čez nekaj mesecev ali prej bog ve kako končali.

Tudi tile trije malčki z razbitimi glavicami, so posledica nekoga, ki ima prijatelje, znance, sorodnike. Ki se ne bodo nič čudili, ko muca doma ne bo več breja, mladičkov pa ne bo nikjer, ki ne bodo postavili nobenega vprašanja nikomur.

Ozrite se naokoli z odprtimi očmi in ušesi, tako boste trpinčenim živalim najbolj pomagali. Ni potrebno zelo daleč, včasih samo do naslednje hiše ali bližje.

Smo napisali gotovo že milijonkrat in bomo še enkrat:

STERILIZIRAJTE/KASTRIRAJTE/ODGOVORNO POSVAJAJTE!

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.Naj bo Aktual z vami vedno in povsod!

Slike so simbolične.

Skodelica za kavo
Nakup
Aktualova majica
Nakup

Brezplačni prenos

Melodija zvonenja
Prenesi (MP3)
Budilka
Prenesi (MP3)