OGLAŠEVANJE komerciala@rgl.si osrednja Slovenija, Štajerska, Obala 041 333 333 Dolenjska 041 858 733 Zasavje 041 900 800
Zadnje predvajane

21:08

VIDIM TE U BIJELOM

TARAPANA BAND

21:04

TREBAM TE NOCAS

GAZDE

20:58

LJUBIM SAMO TEBE

VOZELJ, MARKO & MOJSTRI

20:54

MOJE PROLJECE

ROZGA, JELENA

20:50

AFRICA

PERPETUUM JAZZILE

20:13

STO BI MI

MINEA

20:10

NINANANA

ZAGAR, TANJA

20:09

MAJ (RMX 2019)

OBVEZNA SMER

20:06

HALO

SEVERINA

20:02

ZAMALO TVOJ

KOVACEVIC, SASA

Tony Carter

Tri pikice

Moj današnji zapis bo dobesedno navajanje zapisa Mačje hiše, ki se popolnoma ljubiteljsko, prostovoljno in predano ukvarja z zavrženimi mačkami, jih oskrbi in jim poizkuša najti nov, ljubeč dom. Njihov nedavni zapis se me je zelo dotaknil, upam, da se bo tudi vas. Želim si, da se boste vsaj danes odpovedali eni kavi in jim darovali, tako, da pošljete SMS s ključno besedo POMOCMH5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za oskrbo brezdomnih muc v Zavetišču Mačja hiša.

Zapis Mačje hiše, Facebook, 15. april 2018:

Kljub vsemu prizadevanju smo danes popoldan izgubili še enega mucka, živ je še eden, edini, ki na pogled ni bil hudo poškodovan. Kljub prebedeni noči v upanju, da nam bo uspelo pri življenju ohraniti oba in kljub marsikateri solzi, ki je kar sama spolzela iz vsega hudega vajenih oči, bomo tokrat vseeno malo daljši.

Domačih mačk je preveč. Neznosno hitro in številčno se razmnožujejo. Mačke niso živali, katerih rojstva bi morala uravnavati narava, saj so v naravi tujek, kar je posledica dejstva, da smo jih udomačili ljudje. Kar pomeni, da smo za njih v celoti odgovorni.

Slovenska mentaliteta je na področju mačk primitivna, po domače bi lahko rekli, da smo »sto let za leseno žlico«. Mačke so v večini tista bitja, ki so tam nekje na kozolcu, dokler lovijo miši, v svojem življenju ne vidijo veterinarja, ne primerne hrane in vse bolhaste in ušive končajo v grmovju, na cesti ali pa pod lopato njihovega »lastnika«.

Ti isti lastniki to hitro in številčno razmnoževanje mačk uravnavajo z ubijanjem na različne, tudi najbolj nagnusne načine, opravičujejo pa se s tem, da so tako navajeni, da je sterilizacija oz. kastracija nenaravna, draga in da z njo nočejo mučiti svojih mačk?!

Tiste malo bolj srečne so doma pri »ljubiteljih mačk«, ki jih imajo za igračo otrokom, velikokrat imajo legla, ki so tudi igrača otrokom, ki jim tako želijo omogočiti, da vidijo in doživijo »čudež življenja« Ti čudeži potem končajo pri vsakem, ki ima nekaj minut časa, da pride po žival ali pa jih odvržejo za prvim vogalom, v gozd,…nekam pač, ali pa imajo lastniki takšno »srečo«, da do naslednjega legla vse povozi ali jih raztrga kakšna žival.

Za takšno, slabo stanje na področju mačk, ni kriva ne država, ne vesoljci, ampak smo za to krivi ljudje, ki tukaj živimo. Vsi tisti, ki imate nesterilizirane živali, ki zamižite in si zamašite ušesa, čeprav veste, da vaši bližnji prijatelji, sorodniki sosedje mučijo in ubijajo svoje živali, predvsem novorojene mačje mladičke. Vsi tisti, ki imate v tragični situaciji ki je, povsem nepotrebna nova mačja legla, ki se slinite ob objavah novorojenih čudežkov, ki bodo čez nekaj mesecev ali prej bog ve kako končali.

Tudi tile trije malčki z razbitimi glavicami, so posledica nekoga, ki ima prijatelje, znance, sorodnike. Ki se ne bodo nič čudili, ko muca doma ne bo več breja, mladičkov pa ne bo nikjer, ki ne bodo postavili nobenega vprašanja nikomur.

Ozrite se naokoli z odprtimi očmi in ušesi, tako boste trpinčenim živalim najbolj pomagali. Ni potrebno zelo daleč, včasih samo do naslednje hiše ali bližje.

Smo napisali gotovo že milijonkrat in bomo še enkrat:

STERILIZIRAJTE/KASTRIRAJTE/ODGOVORNO POSVAJAJTE!

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.Naj bo Aktual z vami vedno in povsod!

Slike so simbolične.

Skodelica za kavo
Nakup
Aktualova majica
Nakup

Brezplačni prenos

Melodija zvonenja
Prenesi (MP3)
Budilka
Prenesi (MP3)