TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

14:27

DOTAKNI ME POGLEDOM

VRANAC

14:22

KOMAR

CUKI

14:19

LAKA META

PIRATI

14:11

AJMO PRIJATELJI

NOCNI SKOK

14:06

ZENSKA SNAGA

LORENA

13:55

REKAO SI

NINA BADRIC

Mitja Grajzar

Facebook generacija

Zadnjič sem bil pri sorodnikih na obisku, praznoval se je rojstni dan. Bilo je kar nekaj mladine, vendar so se mlajši bistveno razlikovali od najstnikov tako, da so najstniki praktično od prihoda do odhoda nepremično zrli v svoje mobilne telefone. S seboj so imeli celo polnilce, da ja ne bi zmanjkalo zaslona.Vmes so za pol ure prišli za mizo, da so pojedli kosilo in nato kakih 45 minut kasneje še za petnajst minut odložili svoje naprave, da so sodelovali pri pihanju svečk na torti enega izmed mlajših slavljencev.

Odrasli smo sedeli za mizo in opazovali to hecno stanje. Dva fanta stara enajst in petnajst se niti slučajno nista želela spoznati s puncama nasproti njiju približno iste starosti. V treh urah so spregovorili manj kot pet besed med seboj. So pa vsi štirje nepremično zrli v svoje telefone. Ne vem, morda so se pogovarjali (tipkali) prek socialnih omrežij, čeprav so bili v isti dnevni sobi fizično skupaj. Kam to pelje, se malo s strahom sprašujem tudi sam, ko se dva od otrok že nevarno približujeta temu obdobju, ko bosta najbrž kmalu imela vsak svoj telefon.

Isto se je najbrž spraševal moj oče, ga je najbrž skrbelo kaj bo z mano, ko sem vsak večer po dve uri tipkal na mehanski pisalni stroj, kasneje pa na računalnik. Je bilo res tako drugače? Dobro, res smo bili več zunaj in več smo knjige brali, ampak takrat takšne tehnologije še ni bilo na voljo. Če bi bila, bi bili mi popolnoma isti. Pa smo kljub vsemu večina nas dokaj normalni odrasli. Tako da brez skrbi, tudi mladina se bo prilagodila, saj s temi zasloni na dotik tako rekoč odraščajo.

Ker pa so otroci navadno zrcalo svojih staršev, bi bilo morda bolje, da bi delali na vzgoji sebe. Naši otroci se bodo vzgojili sami – po našem zgledu – tako da, poskrbimo raje zase in jim bodimo dober zgled. Saj veste v nobeni stvari v življenju ni zdravo pretiravati – ne v eno ne v drugo smer – nekje vmes je pa zdrava pamet. Če je sami premorete vsaj kanček, ni vrag, da se nekaj prime tudi podmladka!

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.