TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

14:28

EVO NOCI, EVO LUDILA

VLADO KALEMBER

14:25

GDJE SI BILA CIJELU NOC

LATINO

14:20

NASU PISMU PIVAJU

TOMISLAV BRALIC IN KLAPA INTRADE

14:16

MOJ ROMAN

TANJA ZAGAR

14:10

NIKO SE NE SMIJE KAO TI

KLAPA KAMPANEL

14:07

DZULI

DANIEL POPOVIC

Tanja Seme

Decembrski september!

Prvi november je dan, ko se s prižiganjem sveč in okrasitvijo grobov spominjamo umrlih. A le dan za tem se trgovci že ponašajo z okrašenimi trgovinami in bogato izbiro okraskov za decembrske praznike. A dejstvo je, da se trgovci že precej prej ukvarjajo s trendi, ki napovedujejo kakšne dekoracije bodo krasile naše domove v letošnjem letu.

Bil je mesec september, ko sem v enem od trgovskih centrov že opazila ponudbo dekoracije za najbolj veseli mesec v letu.

Šolarji so komaj stopili v šolske klopi, v trgovinah pa se je že pojavili božični asortiment. Zdi se, da je prodaja enostavno ušla nadzoru. Božič in novo leto izgubljata svoj čar, saj nimamo več občutka za praznično vzdušje, če pa so božični okraski na policah že septembra, ko je še poletje.

Ljubi Bog, pa kaj nam je tega treba? Do novega leta je še kar nekaj časa, a trgovci si že manejo roke. Čeprav je kar naporno, tudi za denarnice, če se od starega leta poslavljamo kar ves mesec ali celo več, se tudi drugi, ne le trgovci in gostinci, nekako »prilagajamo« vzdušju veselega decembra. Ker se pač moramo.

V Ameriki celo obstajajo trgovine, ki skozi celo leto ponujajo novoletno dekoracijo in glede na to, da se tudi Slovenci vedno bolj oziramo nanje, saj smo od njih »uvozili« že kar nekaj praznikov, ne bo nobeno presenečenje, če se tudi pri nas pojavi kakšen pogumen trgovec, ki bo k nakupu novoletne dekoracije vabil sredijulija.

Mnogi Beograjčani pa so s humorjem in cinizmom opazovali, kako so delavci že 29. septembra na ulicah v središču mesta začeli postavljati praznično razsvetljavo. "Če je vaše stanovanje hladno, naj vas grejejo novoletne lučke," so dejali.

Beograjčani pa so svoje začudenje nad prazničnim utripom sredi jeseni množično izražali tudi na družabnih omrežjih, kjer ni manjkalo humornih zapisov, kot na primer: "Beograd je edino mesto na svetu, v katerem se novoletna razsvetljava prižge pred začetkom ogrevanja".

Smešno? Morda. A kaj hitro se lahko zgodi, da se bo ta trend pojavil tudi pri nas…morda že prihodnje leto.

Pa vesele praznike!

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.