TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

22:21

UN EMOZIONE PER SEMPRE

EROS RAMAZZOTTI

22:17

DON T BE CRUEL

ELVIS PRESLEY

22:12

ULICA JORGOVANA

DARKO DOMIJAN

22:08

LE EN CENTIMETER

MARKO VOZELJ IN MOJSTRI

22:05

NEMAM VISE NI SNAGE NI VOLJE

DRAZEN ZECIC IN LIDIJA BACIC LILLE

22:02

NE KUNEM LJUBAV

LATINO

Anita Gošte

Radotu za rojstni dan!

Kako pa Radoti, Miroti in Markoti preplavljajo facebook! »Hit« so tudi na tortah! Se strinjam, slovenščina je zahteven jezik. Joj, ta njena pravila! A ko gre za zapise na čestitkah za rojstni dan, na tortah in ko nasploh naš zapis vidijo drugi, se vsaj malo potrudimo. Celo tako, da postanemo hiperkorektni, preveč pravilni.

Nedavno je ati prejel neko priznanje ali morda pohvalo. Na žalost ne vem točno, saj trenutno ni na dosegu mojega očesa … Na njem oz. njej je pisalo, da priznanje oz. zahvalo namenjajo Gošte Jože-tu. Pravilno bomo seveda pregibali ime in priimek, v pravem zaporedju in tudi brez dopisanega vezaja, se pravi Jožetu Goštetu.

Pravilno pregibamo vse priimke ob moških imenih. Vzemimo za primer enega od Markov. Ponekod pogovorno/narečno (nekateri pa celo knjižno) ime pregibamo tako: Markota. Pravilno oz. knjižno bomo seveda rekli, da poslušamo Marka Vozlja.

Ob ženskih imenih pa je posebnost priimek s končnico -a; imajo ga tudi znane pevke Nuša Derenda, Jelena Rozga in Tereza Kesovija. Priimke s končnico -a lahko pregibamo, vendar se moramo vedno držati enega vzorca. Bi poslušali pesem Nuše Derenda ali Nuše Derende?

Imena moškega spola, ki se končajo na -o, pa moramo v knjižnem jeziku pregibati brez podaljšanja osnove s <t>. Se pravi, da bomo na torto namesto Markotu, Silvotu, Jankotu, Mirotu ali Radotu zapisali Marku, Silvu, Janku, Miru in Radu za rojstni dan. Če kdo od vas res praznuje, vse najboljše!

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.