TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

9:23

STARIMO LJUBAVI

MIRO TODOSOVSKI

9:19

ZENA

DANIJELA

9:15

SHAKA TAKA

MAMBO KINGS

9:11

NAJ ME VZAME

ZAN SERCIC

9:07

JEANS GENERACIJA

NEKI TO VOLE VRUCE

9:03

KO NAM BRANI

PETAR GRASO

Klemen Bunderla

Zlorabljeni, ki to niso!

No, zdaj pa končno lahko. Res sem čakal, da bo mimo, da mi kdo ne bo očital, da delam prikrito reklamo ali pa - še huje - antireklamo … O čem govorim? O zboru tistih dečkov z Dunaja, ki angelsko pojó. Čez njihove glaske in petje že od 1498 zdaj ne bomo.

Da razložim - grem po ulici in zagledam obrazek z nekakšno čepico, z rahlo prestrašenim pogledom s težavo posnema nekaj, čemur bi lahko rekli “se bom poskusil nasmehnit, če me že slikajo”. Okrogel obrazek kaže na to, da verjetno ni podhranjen in … Prva misel, ki mi švigne skozi prazno glavo je: “Ja, bogi. Kje pa bo ta koncert za pomoč zlorabljenim otrokom?!” Ja! Točno tako! Mi je žal, če je kdo užaljen, ampak mene je oglas za dunajske dečke spominjal na reklamo za dobrodelni koncert, ki pomaga zlorabljenim otrokom in žrtvam pedofilov. Pogled tega okrogloličnega dečka name deluje kot klic na pomoč. Ni mu prijetno, ne ve, kaj bi. In ti kot opazovalec seveda ne veš, zakaj. Ne veš, kakšna je zgodba in ta negotovost ti zlepa ne da miru. Da so v ozadju še drugi otroci, oblečeni v mornarčke, pa ni ravno v pomoč.

Saj res - kaj hudiča imajo mornarji z Dunajem? A česa ne vem? Res se nisem nikoli poglabljal v ta zbor, ampak od kje ideja, da dečke, stare od 10 do 14 let oblečeš v mornarčke? Mornarji so sicer v določenih krogih zelo zaželjeni in s tem ni čisto nič narobe, če v te kostume za lastno veselje ne tlačiš mladoletnih otrok brez posebne podlage za to. Res sem skušal priti do podatka, zakaj so 1920. stare vojaške oprave zamenjali prav s temi. Pa tudi ne iščem teorije zarote. Nasploh se mi obrača nad pretirano previdnostjo današnje družbe, da ti je danes otroka strah samo pogledati, kaj šele biti do njega prijazen. Takoj si sumljiv. 

Ne rečem, da se je temu in/ali drugim otrokom iz teh slik za koncert Dunajskih dečkov dejansko kaj zgodilo. Ne, samo glede na to, da se za oglasno kampanjo naredi na stotine fotografij, na stotine postavitev in različic, bi lahko izbrali kakšno bolj primerno. Za otroke gre! Mislim, stari, vsaj fotografijo bi lahko izbrali, če že kostuma ne smejo.

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.