TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

5:17

AKO GRIJEH JE

MARKO SKUGOR

5:13

TO MI JE VSEC

NINA PUSLAR

5:07

SKRINJA LJUBAVI

OLIVER DRAGOJEVIC & TOMISLAV BRALIC

5:01

STO STARI LJUDI KAZU

IVANA KOVAC

4:58

DOBRO DOSLI SAMPIONI

NEDA UKRADEN

4:54

VIDI SE IZ AVIONA

DOMENICA

Grega Javornik

Mora res avtomobil razmišljati namesto nas?

Iz leta v leto se spreminja tehnologija. Proizvajalci bi nam radi na vsak način omogočili življenje brez razmišljanja, kaj še moramo postorili. Kot recimo pametni mobilni telefoni. Občutek imam, da bo prišel dan, ko bomo mobilni telefon pozabil doma in ta bo kar pritekel k nam. Morda celo priletel. Ampak dokler to ne ogroža mene in ostalih mi je vseeno. Mi pa ni vseeno, ko gre za luči na avtomobilih!

Si res želimo, da avtomobili mislijo namesto nas? Naj razložim! Ko smo opravljali vozniški izpit, je bilo prvo pravilo, primerno nastaviti sedež, se pripeti, namestiti ogledala in prižgati luči! Danes pa, zunaj megla, sneg, dež, vozniki pa brez luči. Dnevna luč, oziroma Day Lights sveti samo spredaj in v času megle, dežja in snega, vaš zadek ni tako opazen kot sicer. Zato je velika verjetnost, da vas bo nekdo nasadil od zadaj! Se splača? Imeti razbit avto? Ne! Premaknjena vretenca še manj! Zato, ko sedete v vozilo, pustite vse probleme zunaj, ne vozite jih s seboj, ker ste nevarni ves čas vožnje. In ko sedete za volan, preverite, če imate vse pod kontrolo. In s tem ne mislim na mobilni telefon!

Če pa se slučajno zgodi, da vam katera od žarnic ne dela, pa nikar na tehnični pregled. Tam vas bodo zaradi nedelujoče žarnice lepo odslovili s potrdilom, da vozilo ni izpravno! In kaj storimo? Prižgemo meglenke, seveda. Resno!?

Osnovno pravilo in vprašanje, ki je bilo tudi v testu, ko smo delali CPP je bilo, kdaj se sme uporabljati luči za meglo? Vidljivost mora biti manjša od 50 metrov, da jih lahko aktiviramo, kazen za uporabo teh ob nepravem času pa je 40 EUR! Razmislite … nova žarnica stane okoli 7 EUR, če seveda izpustimo znamko, kakovost, pa kako sveti in ne vem kaj še … pa dobro je, če jo znate tudi zamenjati.

Kako že pravijo? Bodi viden, bodi previden.

Se vidimo! Zagotovo kdaj tudi na cesti.

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.