TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

18:09

MAMIS ME

INES ERBUS

18:04

NAJBOLJE OD SVEGA

COLONIA

18:01

BUKA, GALAMA

PETRA KOVACEVIC

17:57

NAJGORI PLAN

JOLE

17:54

TO

DORIS DRAGOVIC

17:51

TIH DEZEVEN DAN

1X BEND

Simon Prelesnik

Dizler na kurilca!

Pred kakšnim tednom mi je povedal kolega, ki se vozi v službo z osebnim avtom, da ga je ustavila carinska kontrola. Ker mi najprej ni bilo jasno, zakaj bi ustavljala carinska, sem se hecal, če je švercal Sirijce, ampak se mi je razpoloženje kmalu spremenilo. Kontrola goriva.

Z neko palčko, da so mu bezali po tanku in preverjali, če ima res diesel in ne kurilno olje. Moram priznati, da sem tudi sam na to že kdaj pomislil, ampak po pravici nisem imel jajc to tudi narediti. Ampak ljudje! Po kakšni logiki? Ali ima ta carinik certifikat, da lahko posega v moje vozilo? Je opravil izpit pri uvozniku avtomobilov, da je pooblaščen za strokovni poseg v tip mojega vozila?

Konec koncev: če se jaz načrtno zaletim z avtom v steno in ga razbijem, mi nihče ne more nič, ker je to moje vozilo in lahko z njim delam kar hočem. Če načrtno nasujem v tank sladkor in s tem uničim motor, mi nihče nič ne more, ker je to moje vozilo in sem ga zavestno uničil. Ampak natočiti kurilca? Eeeeeee, to pa ne! Pa zakaj ne? Če je kurilno olje slabše kot diesel, potem spet zavestno uničujem svoj avto. Ampak MOJ avto. Ne od soseda, ne od ministra za finance, ne od direktorja. MOJ avto!

In o tem ali je avto zaradi tega uničen, naj odločata zavarovalnica in pooblaščeni serviser, ne pa carinska uprava! Ja, diesel je pogonsko gorivo, kurilno olje pa energent. OK. Ampak HALO! Gre za isti proizvod! To je isti kretenizem, kot če bi rekel, da je čokolada v zelenem ovitku živilo, čokolada v modrem ovitku pa računalniška oprema. Dej ne me ….. Ajaaaaa zakon. Ajaaaa davki… ja, razumem.

Tak zakon je, se opravičujem, bedarija, za davke pa tako ali tako vemo, da so v zadnjem času sami sebi v namen. Samo vprašanje: kaj pa če jaz doma v peči na olje kurim diesel? Bo tudi prišla carina in mi vrnila denar, ker sem preveč plačal? Itaaaaaaak!

Zapisi v Aktualovem blogu predstavljajo osebno prepričanje avtorja, ki ne izraža nujno mnenja uredništva ter uredniške politike medijske hiše RGL d.o.o., izdajateljice radijskega programa Aktual.